Počet nových nezamestnaných v USA klesol

Počet tých, ktorí požiadali o štátnu podporu, sa minulý týždeň znížil na jednu z najnižších úrovní, na akej bol pred recesiou v rokoch 2007 až 2009, a to o 11 tis. na sezónne upravených 304 tisíc.

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, minulý týždeň klesol na jednu z najnižších úrovní od recesie v rokoch 2007 až 2009. Ide o signál, že americký trh práce sa ozdravuje. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet nových žiadateľov o dávky v nezamestnanosti sa v týždni končiacom sa 5. júla znížil o 11 tis. na sezónne upravených 304 tisíc. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpovedali, že počet nových nezamestnaných sa nezmení a bude stagnovať na úrovni 315 tisíc.

Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných minulý týždeň klesol o 3,5 tis. na 311 500, čo predstavuje druhú najnižšiu hodnotu od augusta 2007. Štvortýždňový priemer sa považuje za lepší ukazovateľ základných podmienok na trhu práce, keďže zmenšuje volatilitu medzi jednotlivými týždňami. Zo správy rezortu práce ďalej vyplýva, že počet nezamestnaných poberajúcich podporu dlhšie ako týždeň sa v týždni končiacom sa 28. júna zvýšil o 10 tis. na 2,58 milióna.

Tvorba nových pracovných miest v USA sa v júni zvýšila a miera nezamestnanosti klesla na úroveň 6,1 %, čiže na takmer šesťročné minimum. Americké ministerstvo práce už skôr informovalo, že minulý mesiac v ekonomike krajiny bez sektora poľnohospodárstva vzniklo 288 tis. pracovných pozícií.

Súvisiace články

Aktuálne správy