Odlev kapitálu z Ruska sa v prvom polroku zrýchlil

V prvom polroku odišiel z krajiny kapitál v hodnote 75 mld. USD, čo je dvojnásobne viac ako v rovnakom období vlaňajška.

Odlev kapitálu z Ruska v prvom polroku tohto roka dosiahol sumu takmer 75 mld. USD. Podľa údajov, ktoré v stredu zverejnila centrálna banka krajiny, v druhom kvartáli z Ruska odišiel kapitál v objeme 12,3 mld. USD. V prvom štvrťroku bol odlev kapitálu z krajiny na úrovni 62 mld. USD. Odlev kapitálu v prvom polroku je dvojnásobne väčší v porovnaní s odlevom v rovnakom období minulého roka. Centrálna banka uviedla, že v tomto roku by z Ruska mohol odísť kapitál v hodnote približne 90 mld. USD.

Investori sú opatrní pre sankcie, ktoré na Rusko uvalili USA a Európska únia po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym. Svetová banka a Medzinárodný menový fond uviedli, že odlev kapitálu z Ruska by mohol v tomto roku prekročiť sumu 100 mld. USD, ak bude pokračovať kríza na Ukrajine. Údaje ruskej centrálnej banky však ukázali menší odlev kapitálu, ako nedávno odhadovalo ministerstvo hospodárstva krajiny. Rezort predpokladal, že odlev kapitálu za prvý polrok by mohol byť v hodnote 80 mld. USD.

(1 EUR = 1,3603 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy