Deflácia v Grécku sa v júni zmiernila

Grécke spotrebiteľské ceny v júni medziročne oslabili o 1,1 % po májovom poklese o 2 %.

Celková hladina spotrebiteľských cien v Grécku v júni oproti rovnakému mesiacu vlaňajška klesla o 1,1 %. Medziročné tempo deflácie v krajine sa tak zmiernilo, keďže v máji sa grécke spotrebiteľské ceny medziročne znížili o 2 %. Informoval o tom v stredu grécky štatistický úrad ELSTAT.

Podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) sa grécke ceny v júni medziročne znížili o 1,5 % po májovom oslabení o 2,1 %. Zmiernenie deflácie tak bolo v podstate v súlade s očakávaniami ekonómov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí odhadovali, že júnové ceny podľa metodiky EÚ medziročne klesnú o 1,6 %.

Deflácia v Grécku kulminovala v novembri minulého roka, kedy sa celková hladina spotrebiteľských cien v krajine oproti rovnakému mesiacu predchádzajúceho roka znížila o 2,9 %. Išlo o najvýraznejšiu defláciu v Grécku od roku 1960, odkedy sú v krajine záznamy o vývoji spotrebiteľských cien.

Grécka centrálna banka prognózuje, že ekonomika krajiny sa po šiestich rokoch recesie v tomto roku zväčší o 0,5 %. Grécka vláda rovnako ako Medzinárodný menový fond a Európska únia sú mierne optimistickejší a predpokladajú, že hrubý domáci produkt krajiny v tomto roku posilní o 0,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy