Poľský deficit ústrednej vlády je nižší, než sa čakalo

Podľa slov štátnej tajomníčky poľského ministra financií Hanny Majszczykovej bol deficit rozpočtu centrálnej vlády medzi januárom a júnom vo výške približne 25,3 mld. poľských zlotých (PLN)

Poľský rozpočtový deficit ústrednej vlády bol v prvej polovici tohto roku nižší, než sa predpokladalo. Uviedla to v utorok štátna tajomníčka poľského ministra financií Hanna Majszczyková. „Rozpočtové príjmy sú v súlade s očakávaniami, výber dane z pridanej hodnoty (DPH) je dokonca mierne nad očakávaniami,“ uviedla. „Strana výdavkov je mierne pod plánovanou úrovňou,“ dodala Majszczyková.

Podľa nej bol deficit rozpočtu ústrednej vlády medzi januárom a júnom vo výške približne 25,3 mld. poľských zlotých (PLN). Do tohto rozpočtu sa nezarátavajú okrem iného rozpočty štátnych agentúr. Podľa plánu mal byť deficit rozpočtu centrálnej vlády vo výške 33,7 mld. PLN.

Priaznivejšie hodnotí poľskú ekonomiku aj Medzinárodný menový fond (MMF). Ten zlepšil prognózu rastu poľskej ekonomiky v tomto roku na 3,3 %. Pôvodná prognóza bola vo výške 3,1 %. Vyplýva to zo správy, ktorú fond zverejnil v júni. MMF však varuje, že Poľsko musí držať na uzde výdavky a podstúpiť štrukturálne reformy, aby sa chránilo pred vonkajším rizikom. Ohrozenie pre ekonomiku plynie z prepojenia Poľska na eurozónu. Tá je náchylná na šoky v ekonomickom raste.

(1 EUR = 4,1344 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy