Maďarskí farmári protestovali proti dovozu lacného mlieka pochybnej kvality

Takmer 300 škatúľ litrového balenia mlieka pohádzali dnes maďarskí producenti na parkovisko jedného z obchodných reťazcov v Budaörsi na protest proti dovozu veľkého množstva lacného mlieka pochybnej kvality zo zahraničia.
Podľa maďarskej verejnoprávnej televízie Duna TV v uplynulých týždňoch regály obchodov v Maďarsku zaplavilo množstvo mlieka pochybného pôvodu. Farmári protestovali nielen v okrajovej časti Budapešti, ale aj na iných miestach krajiny.
„Tovar v nevídanom množstve prúdi najmú z Poľska, Slovenska, Česka, Rakúska a Nemecka. Dovezené mlieko predávajú v obchodoch podstatne lacnejšie než kvalitné maďarské mlieko,“ uviedol šéf výboru protestujúcich Imre Hegedüs.
Podľa jeho slov v súčasnosti od maďarských producentov vykupujú liter mlieka za 100 forintov (0,324 eura), od slovenských za 103 forintov. „Napriek tomu mlieko dovezené zo Slovenska predávajú o 50 – 70 forintov lacnejšie,“ dodal.
Maďarský agrárny rezort prisľúbil, že voči tomuto trendu zasiahne. Situáciu spôsobil podľa ministerstva prebytok mlieka v Európe a ilegálny dovoz, v rámci ktorého dovozcovia neplatia DPH.

Súvisiace články

Aktuálne správy