ECB pod paľbou kritiky: Urobte niečo s tým „šialene“ silným eurom, odkazujú šéfovia firiem

, CNBC Foto: SITA

ECB by podľa výziev mala začať program odkupovania dlhopisov, čím by sa vyrovnala s nízkou infláciou, pomalým ekonomickým rastom a silným eurom.

Fabrike Brégier, generálny riaditeľ divízie osobných lietadiel v spoločnosti Airbus, vyhlásil, že ECB by mala zasiahnuť a znížiť hodnotu eura voči doláru o desať percent z "prehnaných" 1,35 EUR / USD na 1,20-1,25 EUR / USD. "Európa nemôže byť jedinou ekonomickou zónou na svete, ktorá nepoužíva svoju menu ako zbraň, ako kľúčové aktívum slúžiace na propagáciu vlastnej ekonomiky," uviedol Brégier pre Financial Times.

S podobnou výzvou už prišiel aj Medzinárodný menový fond a politici v niektorých európskych krajinách, hlavne vo Francúzsku. Rovnako sa im nepáči silné euro. Benoît Coeur, člen Výkonnej rady ECB, uznal, že čím silnejšie euro bude, tým väčší tlak bude na banku vyvíjaný, aby zasiahla. "Do značnej miery je nízka inflácia spôsobená silným eurom, takže čím silnejšie euro, tým uvoľnenejší bude musieť naša politika byť," povedal. Odmietol však, že by ECB mala stanovovať cieľ menového kurzu. "Nie je možné ho zacieliť, pretože kurzy sa utvárajú na svetových trhoch, takže by pre nás nebolo rozumné ani možné, aby sme mali menový kurz ako cieľ politiky," dodal.

Fabrike Brégier zdôraznil, že nechce špecifikovať opatrenia, ktoré by mala ECB prijať. "Pozrime sa na to, čo robia Japonci," vyhlásil. "Devalvovala svoj ​jen o 20 %. My sa len musíme vrátiť k o niečo normálnejšiemu menovému kurzu."

Súvisiace články

Aktuálne správy