Viedeň odporúča bankám: Z východnej Európy neodchádzajte

, ČTK Foto: SITA

Rakúske banky by mali v krajinách strednej a východnej Európy zostať, musia si ale dávať pozor na riziká a posilňovať svoje kapitálové vybavenie. Bankám Erste Group, Raiffeisen a ďalším to odporučila rakúska centrálna banka v polročnej správe o stave bankového sektora krajiny. Správa vyšla krátko po tom, čo Erste minulý týždeň predpovedala, že kvôli problémom v Maďarsku a Rumunsku tento rok utrpí rekordnú stratu.

Guvernér centrálnej banky Ewald Nowotny uviedol, že väčšina problémov, ktoré má Erste, sa týka konkrétne tejto banky. Zvlášť ťažko na vlastníka Slovenskej sporiteľne doľahnú opatrenia Budapešti, ktorá banky nútia kompenzovať klientom náklady devízových pôžičiek.Maďarský parlament nedávno schválil opatrenia týkajúce sa finančného sektora, ktoré budú stáť banky pôsobiace na tamojšom trhu 2,6 až 3,9 miliardy dolárov. Banky budú musieť vrátiť "nespravodlivé" poplatky a odškodniť klientov za svoje praktiky pri stanovovaní poplatkov a úrokov pri úveroch a za spôsob určovania kurzov u devízových pôžičiek. Potvrdilo sa tak očakávania Erste, že jej aktivity v Maďarsku negatívne zasiahne snaha tamojšej vlády preniesť na banky časť strát, ktoré Maďarom u devízových úverov prinieslo oslabenie domácej meny.

Predseda predstavenstva Erste Group Bank Andreas Treichl v pondelkovom rozhovore pre CNBC uviedol,, že nepredpokladá zavedenie ďalších opatrení nad rámec tých v Maďarsku už schválených. "Súčasná zaťažkávacia skúška by týmto mala byť kompletná," uviedol šéf Erste. "Vláda v Budapešti chce onú pomyselnú kravu dojiť tak dlho, ako to len bude možné, na bitúnok ju ale poslať nechce."

Samotná banka už vo štvrtok varovala, že sa tento rok neočakávane prepadne do straty. Konkrétne by malo ísť o čistú stratu, kvôli problémom v Maďarsku a Rumunsku, 1,4 až 1,6 miliardy eur. Podľa analytikov už dochádza investorom trpezlivosť,akcie Erste od začiatku roka na burze stratili štvrtinu hodnoty. "Prepad z uplynulých dní je naozaj dramatický," pripustil Treichl pre CNBC.

Guvernér centrálnej banky Ewald Nowotny
Guvernér ale upozornil na to, že rakúske banky sa v minulosti až príliš spoliehali na svoje úverové aktivity v zahraničných menách a poskytovali pôžičky často neudržateľným tempom. Východoeurópske pôžičky rakúskych bánk v cudzích menách stále dosahujú viac ako 74 miliárd eur, banky sa už ale s týmto problémom začínajú vysporadúvať, povedal Nowotny.
Viceguvernér centrálnej banky Andreas Ittner odmietol dohady, podľa ktorých by banky Erste, Raiffeisen Bank International alebo Bank Austria z talianskej skupiny UniCredit na tom mohli byť lepšie, keby zo strednej a východnej Európy odišli. "Nemyslím si, že prišiel čas na to, aby väčšina bánk uvažovala o scenároch odchodu odinakiaľ než z veľmi malého počtu krajín. V mnohých týchto krajinách sa naopak očakávajú vyššie tempá rastu ako v Európe," povedal lttner podľa agentúry Reuters.

Centrálna banka odporučila bankám, aby si vzhľadom k aktivitám v regióne posilnili bilancie. Poukázala najmä na to, že v strednej a východnej Európe je teraz menej krajín ako predtým, ktoré bankám vytvárajú vysoké zisky. Ide podľa nej hlavne o Slovensko, Česko a Rusko.

Súvisiace články

Aktuálne správy