Čistý zisk Sberbank za prvý polrok klesol

Čistý zisk spoločnosti Sberbank poklesol o približne tri percentá na 186,4 mld. ruských rubľov

Za prvý polrok tohto roka zaznamenala spoločnosť Sberbank pokles čistého zisku. Čistý zisk spoločnosti Sberbank poklesol podľa zverejnených informácií o približne tri percentá na 186,4 mld. ruských rubľov (RUB). Tieto hospodárske výsledky sú založené na ruských účtovných štandardoch. Dôvodom poklesu čistého zisku sú vyššie dane a taktiež vyššie rezervy na krytie strát.

Spoločnosť Sberbank zároveň informovala, že dostala od ruskej centrálnej banky úver vo výške 200 mld. RUB. Tento krok prichádza v čase, keď sa vláda pokúša poskytnúť domácim bankám viac kapacity na to, aby mohli poskytovať úvery. Týmto spôsobom majú banky zvrátiť spomalenie ruskej ekonomiky. Šéf Sberbank German Gref minulý mesiac uviedol, že ruské banky zaznamenali pokles likvidity v dôsledku krízy na Ukrajine. Tá komplikuje prístup ruských spoločností na kapitálové trhy. Sberbank získala podriadený úver v júni. Zo stanoviska spoločnosti vyplýva, že tieto prostriedky použije na financovanie rozpracovaných aktivít.

Ruská banka Sberbank vo februári 2012 dokončila kúpu Volksbank International (VBI). Stala sa tak materskou firmou slovenskej Volksbank Slovensko, ktorá do konca októbra 2007 pôsobila na slovenskom trhu ako Ľudová banka, a do Obchodného registra SR bola zapísaná koncom augusta 1991.

(1 EUR = 46,9781 RUB)

Súvisiace články

Aktuálne správy