V mestskej časti Lorinčík zabezpečujú údržbu ciest svojpomocne

Najmenšia košická mestská časť – Lorinčík má podľa jej starostu Jozefa Hovanca len 560 obyvateľov, čo sa odráža aj na príjme z podielových daní. „Tie sú prerozdeľované podľa počtu obyvateľov, takže náš ročný rozpočet sa pohybuje okolo 76.000 eur,“ uviedol Hovanec pre TASR. Ako dodal, táto skutočnosť sa prejavuje aj pri starostlivosti obce o cestné komunikácie.
„V Košiciach je to vyriešené tak, že celé mesto je rozdelené na malé a veľké mestské časti. Vo veľkých mestských častiach sa o komunikácie stará mestská spoločnosť Kosit. V malých mestských častiach obhospodaruje mesto len tie komunikácie, po ktorých premáva mestská hromadná doprava,“ ozrejmil Hovanec s tým, že údržba ostatných ciest je zabezpečovaná z rozpočtu mestskej časti. Doplnil, že v Lorinčíku má jeho úrad uzatvorenú zmluvu s miestnym živnostníkom, ktorý v prípade potreby zabezpečí odhrnutie snehu, či iné potrebné činnosti.
„Posýpanie bočných uličiek a chodníkov zabezpečujeme pracovníkmi na dohodu,“ doplnil Hovanec. Zároveň dodal, že v Lorinčíku nedokáže využiť pracovníkov na aktivačné práce. „U nás takmer nemáme nezamestnaných a tých z iných mestských častí zamestnať nemôžem,“ poznamenal starosta.
Lorinčík sa stal v ostatných rokoch lukratívnou oblasťou pre developérov na výstavbu rodinných domov. „V jednej časti máme trochu problém. Je tam 170 rodinných domov a nie je tam doriešená prístupová komunikácia,“ povedal Hovanec. Zdôraznil však, že je už hotový projekt na vybudovanie cesty medzi časťami Pereš a Lorinčík. Jej časť by mal vybudovať súkromný investor a časť mesto Košice. „Táto prepojovacia komunikácia by zahŕňala aj prístup k ďalšej časti, kde už je povolenie na výstavbu ďalších 280 rodinných domov.
Vrásky na čele však starostovi robí prístup investora priamo v satelitnom sídlisku. Podľa jeho slov je tam asi štvorkilometrový úsek, ktorý je vo vlastníctve investora a ten zatiaľ nesúhlasí s návrhom košického magistrátu, aby komunikáciu bezodplatne previedol na mesto. „Medzi jeho povinnosti patrí aj údržba komunikácie, čo nie je vždy bez problémov a naši noví obyvatelia mávajú v zime problém so snehom. Mestská časť tam však údržbu robiť nemôže,“ uzavrel starosta Lorinčíka.

Súvisiace články

Aktuálne správy