Inflácia v eurozóne je stále nízka, ale deflácia nehrozí

Miera inflácie v eurozóne zostáva síce stále nízka, ale zdá sa, že región, ktorý platí eurom, sa vyhol riziku deflácie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Christiana Noyera, člena predstavenstva Európskej centrálnej banky (ECB), na ekonomickej konferencii v Aix-en-Provence.
Medziročná miera inflácie v 18-člennej menovej únii dosiahla v júni 0,5 %, čo je hlboko pod cieľovou 2-% hranicou, pri ktorej ECB garantuje cenovú stabilitu. Prezident centrálnej banky Mario Draghi preto označil súčasnú úroveň inflácie za „nebezpečnú zónu“.
Noyer na konferencii zase označil za paradox fakt, že inflácia zostáva taká nízka napriek menovej politike ECB, ktorá prijala celý rad opatrení, aby podporila zrýchlenie inflácie na cieľovú roveň.
„Hoci sa zdá, že sme sa vyhli riziku deflácie, tempo rastu spotrebiteľských cien je príliš nízke,“ uviedol Noyer.
Prezident Draghi vo štvrtok (3.7.) po zasadaní ECB pripomenul, že banka v júni zaviedla celú škálu opatrení, ktoré pomôžu zvýšiť infláciu a podporia oživenie úverov v eurozóne, ale ECB je pripravená aj na tlačenie nových peňazí, ak si to bude situácia vyžadovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy