Globálna ekonomika zrýchli, ale menej ako sa čakalo

Rast globálnej ekonomiky by sa mal v druhej polovici tohto roka zvýšiť a v nasledujúcom roku 2015 ešte zrýchli, ale jeho tempo bude o niečo slabšie, ako odborníci pôvodne odhadovali. Uviedla to dnes generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová na konferencii v Aix-en-Provence a dodala, že neočakáva prudké spomalenie čínskej ekonomiky. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa Lagardeovej politika centrálnych bánk na podporu hospodárstva môže mať len obmedzený vplyv na domácu spotrebu, preto by mali aj vlády pristúpiť k činom a podporiť rast ekonomiky investíciami do infraštruktúry, vzdelania a zdravotníctva, no pri udržateľnej výške dlhu.
MMF koncom júla zverejní revidovanú prognózu hospodárskeho rastu, ktorá sa bude mierne líšiť od jeho aprílovej predpovede.
„Globálna aktivita sa zvyšuje, ale tempo rastu hospodárstva môže byť nižšie ako sme pôvodne očakávali, pretože rastový potenciál je slabší a investície zostávajú utlmené,“ vyhlásila Lagardeová.
Pripomenula, že aj napriek mnohým protikrízovým opatreniam je zotavovanie ekonomík mierne, ťažkopádne a krehké a opatrenia na podporu dopytu, aj napriek úsiliu centrálnych bánk, narazia na svoje limity.
„Musíme preto podniknúť ďalšie kroky a zvýšiť snahu o posilnenie hospodárskeho rastu. Toto je príležitosť pre mnohé štáty obnoviť investície, ale tak, aby neohrozili stav verejných financií,“ skonštatovala.
Lagardeová vo svojom prejave niekoľkokrát upozornila, že aj keď je vhodný čas zvýšiť investície, niektoré štáty si to vzhľadom na stav verejných financií nemôžu dovoliť.
Čo sa týka USA, po horších, ako odhadovaných výsledkoch v 1. kvartáli tohto roka (keď výkon americkej ekonomiky pre nepriaznivé počasie klesol viac, ako sa čakalo), už najväčšie svetové hospodárstvo ožíva. A tempo jeho rastu by sa malo zrýchľovať, ale len ak bude centrálna banka znižovať podporu ekonomike systematicky a vláda pripraví precízny strednodobý rozpočtový rámec.
Aj eurozóna sa pomaly vynára z recesie, ale je veľmi dôležité, aby jej členské štáty pokračovali v reformách, vrátane dokončenia bankovej únie.
Tempo rastu transformujúcich sa ázijských ekonomík, zvlášť Číny, sa síce tento rok spomalí, ale len mierne. Šéfka MMF odhaduje, že výkon čínskej ekonomiky v tomto roku stúpne o 7 až 7,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy