Súmrak bridlicového plynu: Nemecko chce sedemročný zákaz frakovania

, ČTK;iDnes;E15 Foto: SITA

Nemecko do roku 2021 zakáže ťažbu zemného plynu pomocou hydraulického frakovania z hĺbky menšej ako 3000 metrov. Uvádza to návrh zákona, ktorý spoločne pripravili ministerstvo hospodárstva a ministerstvo životného prostredia. Proti návrhu protestujú opoziční Zelení, podľa nich nejde zákaz dosť ďaleko.

Hydraulické frakovanie sa používa predovšetkým v Spojených štátoch k ťažbe zemného plynu v bridlicových horninách hlboko pod zemou. Pri využití tejto metódy sa pumpuje voda s rozpustenými chemikáliami do vrtu a jej tlak v podzemí rozbije horninu, z ktorej sa tak uvoľní plyn. Ekologickí aktivisti však varujú, že tento spôsob ťažby ohrozuje zásoby podzemnej vody nad ložiskami plynu.

"Ochrana zdravia a ochrana pitnej vody majú absolútnu prioritu," uviedli v spoločnom vyhlásení obe nemecké ministerstvá. Chcú preto predložiť novelu zákona o ochrane vody, ktorá dočasne zakáže frakovanie v menších hĺbkach. Podľa navrhovaného zákona by vláda v roku 2021 mala posúdiť vývoj technológie a rozhodnúť o predĺžení alebo zrušení moratória.

Zákon zároveň umožní ťažbu v hĺbkach viac ako 3000 metrov. To by podľa predstáv oboch ministerstiev malo poskytnúť dostatočný priestor pre pilotné frakovacie projekty, ktoré ukážu, či je tento spôsob ťažby v Nemecku vôbec možný a rentabilný.

Hranica 3000 metrov je podľa serveru Stern dôležitá vzhľadom k využívanej technológii. Klasické frakovanie, pri ktorom sa voda s chemikáliami pumpuje kolmo pod miesto vrtu, je možné až do hĺbky 5000 metrov. V hĺbkach do 3000 metrov sa v USA dáva prednosť takzvanému nekonvenčnému frakovaniu, pri ktorom sa voda tlačí aj do horizontálnych chodieb. Je tak možné získať z jedného vrtu väčšie množstvo plynu, podľa ekológov ale zároveň s tým stúpa riziko znečistenia podzemnej vody.

Nemeckí Zelení proti navrhnutému zákonu protestujú. Podľa nich by mal byť zákaz frakovania absolútny, inak budú v nasledujúcich rokoch silnieť tlaky na posunutie hranice pre ťažbu a nebude možné podzemnú vodu účinne chrániť.

Vďaka ťažbe bridlicového plynu sa Spojené štáty stali sebestačné v dodávkach zemného plynu a cena tejto suroviny sa na tamojšom trhu výrazne znížila. Americké firmy tak majú proti tým európskym konkurenčnú výhodu v lacnejšej energii. V európskych krajinách naopak prevládajú obavy z ekologických rizík. Niektoré európske krajiny preto vyhlásili moratórium na využívanie frakovania, medzi inými aj Česká republika a Francúzsko. Odborníci tiež upozorňujú, že vzhľadom k väčšej hustote zaľudnenia nebude v Európe možné rozvinúť ťažbu bridlicového plynu v rovnakej miere, ako je tomu v USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy