Devízové pôžičky: Maďarské banky musia klientom vrátiť náklady na úvery

, ČTK Foto: SITA

Maďarský parlament v piatok schválil vládny návrh, podľa ktorého budú musieť banky odškodniť klientov za svoje praktiky pri stanovovaní poplatkov a úrokov pri úveroch a za spôsob určovania kurzov u devízových pôžičiek. Maďarská centrálna banka odhadla, že finančný sektor to bude stáť 600 až 900 miliárd forintov (asi 250 miliónov eur). Riziko nestability to ale podľa nej do bankového systému nevnesie a banky kvôli tomu nebudú musieť zvyšovať kapitál.

Nové kroky na pomoc silne zadlženým maďarským domácnostiam v piatok zrazili akcie rakúskych bankových skupín Erste a Raiffeisen a maďarskej bankovej jednotky OTP Bank. Erste už vo štvrtok večer uvedomila investorov, že kvôli nutnosti vyčleniť vysoké rezervy na pokrytie vládnych opatrení v Maďarsku a Rumunsku utrpí v tomto roku rekordnú stratu. Akcie Erste, ktorá okrem iného vlastní Slovenskú sporiteľňu, sa tak prepadli o viac než 14 percent.

Zákon je prvým legislatívnym krokom v pláne uľaviť Maďarom, ktorí si v minulom desaťročí masovo brali populárne nízko úročené úvery v západných menách, hlavne vo švajčiarskych frankoch. Po prepade forintu v čase finančnej krízy sa ale náklady týchto pôžičiek prudko zvýšili. Vláda premiéra Viktora Orbána chce teraz tento problém ešte tento rok definitívne zmiesť zo stola. Konečným krokom by malo byť prevedenie devízových úverov na pôžičky vo forintoch pri výhodnom kurze pre dlžníkov a nevýhodnom pre banky.

Nová legislatíva nadväzuje na rozhodnutie maďarského najvyššieho súdu, podľa ktorého banky vo svojich úverových zmluvách používali niektoré nekalé praktiky, najmä nezmeniteľné zvýšenie úrokov a poplatkov. Zákon prehlasuje také kroky bánk za neplatné u devízových aj forintových úverov.

Legislatíva tiež označila za neplatné kurzové rozpätie, na základe ktorých banky dlžníkom stanovovali splátky devízových úverov. Banky budú musieť tieto rozpätia prepočítať podľa oficiálnych kurzov centrálnej banky.

Vláda s bankami náklady týchto opatrení zdieľať nebude. Uviedla ale, že je ochotná diskutovať o možnosti podieľať sa na nákladoch prevodu devízových úverov na forintové. O legislatíve, ktorá tento proces upraví, by mal parlament rokovať v septembri.

Vedľa domácich a rakúskych bánk pôsobí v Maďarsku aj belgická KBC, ďalej talianske finančné domy UniCredit a Intesa Sanpaolo a nemecká MKB Bank. Banky v Maďarsku dosahovali v minulom desaťročí vysoké zisky, od roku 2010 ich však Orbánova vláda zaťažuje sektorovými daňami a ďalšími nákladmi.

Erste vo štvrtok oznámila, že tento rok kvôli problémom v Maďarsku a Rumunsku čaká rekordnú čistú stratu až 1,6 miliardy eur a kvôli tomu nevyplatí za tento rok dividendu. Analytici pritom tento rok čakali zisk 570 miliónov eur a dividendu 37 centov na akciu.
 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy