Trhová hodnota skupiny Erste klesla o vyše 1 mld. eur

Akcie Erste Group Bank sa dostali pod tlak po tom, čo rakúska banková skupina varovala, že problémy v Maďarsku a Rumunsku jej tento rok spôsobia čistú stratu až 1,6 mld. eur

Trhová hodnota rakúskej banky Erste Group Bank v piatok klesla o vyše 1 mld. eur. Skupina deň predtým varovala, že problémy v Maďarsku a Rumunsku jej tento rok spôsobia čistú stratu v rekordnom objeme až 1,6 mld. eur. Banka tiež na základe tohtoročných výsledkov nevyplatí dividendy, navyšovanie kapitálu však nepovažuje za potrebné.

V Maďarsku Erste očakáva negatívne dopady zákona, ktorý na banky prenáša časť strát klientov z úverov v cudzej mene. V Rumunsku musí Erste zvyšovať rezervy pod tlakom tamojšej centrálnej banky, ktorá chce obmedziť problémové úvery v bankovom systéme. Analytici podľa agentúry Reuters predpovedali skupine Erste v roku 2014 zisk 570 mil. eur pri dividende 37 centov za akciu. V piatok ráno sa jej akcie obchodovali so stratou 14 % na úrovni 20 eur za kus. Akcie konkurenčnej rakúskej banky Raiffeisen Bank International klesli o takmer 4 %, hoci banka uviedla, že v Rumunsku nečelí podobným problémom ako Erste.

Erste Group Bank je jedným z najväčších európskych poskytovateľov finančných služieb a vedúcou retailovou bankou v strednej Európe. Do skupiny Erste patrí najväčšia slovenská banka – Slovenská sporiteľňa. Začlenila sa do nej po podpise zmluvy medzi Ministerstvom financií SR a Erste Bank o predaji majoritného balíka akcií, ktorý sa uskutočnil v januári 2001.

Súvisiace články

Aktuálne správy