Netradičná investícia: Zabudnite na zlato, umenie aj nehnuteľnosti, v kurze sú kostry

, ČTK Foto: SITA

Ak premýšľate kam investovať svoje peniaze, aby nestrácali hodnotu, máte možnosť vybrať si aj jednu z tých bizarnejších ponúk. Pri menších objemoch investície to môžu byť skamenené žraločie zuby, v prípade väčšej čiastky sú hranice fantázie úplne otvorené.

Veľmi atraktívne zhodnotenie ponúkajú skamenené mamutie kly, dinosaurie vajcia, lebky či celé  kostry. Podľa poradenskej spoločnosti Broker Trust je len treba byť ostražitý a nenaletieť predajcom bezcenných atráp.

"Počet súkromných zberateľov rastie ako nikdy predtým," tvrdí Thomas Lindgren z aukčnej siene Bonhams v Los Angeles. "Za posledných päť rokov sa ich počet štvornásobne zvýšil," dodal s tým, že záujemcovia pochádzajú z celého sveta. Ak by ste niečo podobné hľadali, mali byť ste sa mať na pozore. Na aukčných serveroch ako eBay je rad podvrhov a bezcenných atráp, preto je vhodnejšie poradiť sa s odborníkom. Vždy je lepšie nenechať sa nalákať na astronomické zárobky a zvážiť investíciu ako každú inú.

O skamenené pozostatky pravekých živočíchov rastie záujem od 90. rokov. So skamenelinami sa obchoduje veľmi čulo na internete, ale existujú aj špecializované firmy. Skamenené žraločie zuby môžete kúpiť už od piatich dolárov, ale táto investícia sa výrazne nezhodnotí. Ale skamenené mamutie kly a výrobky z nich môžu mať cenu aj milión dolárov. Výrazné zhodnotenie potom možno čakať u skamenených dinosaurích vajec, lebiek či priamo celých kostier. "Lebka šabľozubého tigra stála pred 20 rokmi 20 000 dolárov, dnes má cenu 485 000 dolárov," tvrdí John Issa zo spoločnosti Canada Fossils Ltd.

Súvisiace články

Aktuálne správy