Súkromný sektor eurozóny v júni vzrástol, tempo rastu sa ale opäť spomalilo

Aktivita súkromného sektora eurozóny zaznamenala v júni opäť rast, no tempo rastu sa do veľkej miery spomalilo, už druhý mesiac po sebe. Uviedla to agentúra Markit Economics, ktorá zverejnila konečné údaje za minulý mesiac. Informoval o tom portál RTTNews.
Kompozitný index nákupných manažérov agentúry Markit Economics pre eurozónu, ktorý zahrňuje aktivitu výrobného sektora aj sektora služieb, dosiahol v júni hodnotu 52,8 bodu oproti májovej úrovni 53,5 bodu. Výsledok je v súlade s rýchlym odhadom zverejneným koncom júna. Napriek poklesu to stále znamená rast súkromného sektora, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Pozitívom je aj fakt, že súkromný sektor zaznamenáva rast už 12. mesiac po sebe.
Aj index nákupných manažérov pre sektor služieb eurozóny dosiahol 52,8 bodu. V máji zaznamenal 53,2 bodu. Podobne ako v prípade kompozitného indexu aj konečný údaj pre sektor služieb bol totožný s rýchlym odhadom.
Čo sa týka vývoja v najväčších ekonomikách eurozóny, aktivita súkromného sektora v Nemecku pokračovala v raste, no výrazne pomalším tempom, zatiaľ čo vo Francúzsku zaznamenala opäť pokles.
Kompozitný index nákupných manažérov pre Nemecko dosiahol v júni 54 bodov oproti 55,6 bodu v máji. To znamená 8-mesačné minimum. Vo Francúzsku aktivita súkromného sektora klesla druhý mesiac po sebe, keď kompozitný index zaznamenal za jún hodnotu 48,1 bodu. V máji dosiahol 49,3 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy