Za 40 dní vyzbierali 100 tisíc eur, ľudia chcú supermarkety bez obalov

, denik.cz Foto: SITA

Pre drvivú väčšinu supermarketov je bežná prevádzka bez obalov nepredstaviteľná. Objavujú sa vak lastovičky presadzujúce "nahé potraviny". Čoskoro také otvoria aj v Belgicku a v Nemecku.

"Myšlienka je taká, že si zákazníci donesú vlastnú prepravky a nádoby," povedala denníku Gazeta van Antverpen dvadsaťpäťročná Savina Istasová, ktorá začiatkom augusta plánuje v Antverpách otvoriť supermarket Robuust. Jej hlavným cieľom je zabrániť zbytočnému hromadeniu obalov, ale nezvyčajný systém má výhody aj pre zákazníkov. Prinesené nádoby sa totiž pri vstupe do obchodu odvážia a pri platení sa ich hmotnosť zase odpočíta. Kupujúci tak zaplatí len váhu potravín.

Týmto spôsobom sa bude predávať všetok tovar od cestovín cez víno ​​až po pleťový krém. Len pre zákazníkov, ktorí by si nemali nákup v čom odniesť, budú v obmedzenom množstve k dispozícii plátenné tašky alebo poháre. Mladá podnikateľka je však hrdá na to, že jej obchod bude kompletne bez plastov.

Podobný model plánuje aj nová sieť supermarketov Original Unverpackt, ktorá koncom leta otvorí prvý obchod v berlínskej štvrti Kreuzberg. "Predaj na váhu ľudí donúti, aby si lepšie uvedomili, koľko toho naozaj skonzumujú. Nebudú potom toľko plytvať," tvrdia zakladateľky reťazca Sara Wolfová a Milena Glimbovská na svojom blogu. O tom, že podobný zápal zdieľa viac Nemcov, svedčí fakt, že sa im počas štyridsaťdňová internetovej kampane podarilo vybrať 100 tisíc eur na rozbehnutie celého projektu.

Zatiaľ čo v Belgicku a Nemecku otvorenie obchodov ešte len plánujú, inde už podobné supermarkety fungujú. Podľa belgických médií zatiaľ len na troch miestach. Ide o sieť obchodov Granel v španielskom Katalánsku, potraviny Effecorta, fungujúci na severe Talianska, a firmičku In.gredients v americkom štáte Texas.

Súvisiace články

Aktuálne správy