Nemecký súkromný sektor rástol najpomalšie za 8 mesiacov

Zložený index nákupných manažérov (PMI) podľa finálnych údajov agentúry Markit klesol v Nemecku na 54 bodov z májových 55,6 bodu. Aktivita vo francúzskom súkromnom sektore v júni klesala druhý mesiac v rade. Zložený index PMI v druhej najväčšej ekonomike eurozóny oslabil na 48,1 bodu z májových 49,3 bodu.

Nemecký súkromný sektor v júni rástol najpomalším tempom za osem mesiacov. Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý mapuje aktivitu v spracovateľskom priemysle aj službách, podľa finálnych údajov agentúry Markit klesol na 54 bodov z májových 55,6 bodu. Index sa udržal výrazne nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu, výsledok však bol najhorší od vlaňajšieho októbra. Index aktivity PMI pre sektor služieb klesol na 54,6 bodu z májových 65 bodov, za celý druhý kvartál však odvetvie podľa agentúry Markit posilnilo najviac za tri roky.

Služby sa na hospodárskom raste evidentne podieľali významnou mierou, spracovateľský sektor však v júni stratil časť dynamiky, uviedol ekonóm agentúry Markit Oliver Kolodseike. Nemecká ekonomika podľa neho v druhom štvrťroku pravdepodobne mierne spomalila rast na 0,7 % z úrovne 0,8 % v prvých troch mesiacoch roka. Za celý rok 2014 vládna prognóza počíta s posilnením výkonu najväčšej európskej ekonomiky o 1,8 %.

Aktivita vo francúzskom súkromnom sektore v júni podľa osobitných údajov agentúry Markit klesala druhý mesiac v rade. Zložený index PMI v druhej najväčšej ekonomike eurozóny oslabil na 48,1 bodu z májových 49,3 bodu. Podnikatelia v službách naďalej čelili oslabenému dopytu a pracovné miesta rušili ôsmy mesiac za sebou. Po slabom štarte tak aktuálny prieskum nekonštatoval výraznejšie zotavenie hospodárstva. V prvom kvartáli francúzska ekonomika stagnovala. Štatistický úrad krajiny prognózuje tohtoročný rast na úrovni 0,7 %, čo je menej ako vládny odhad posilnenia výkonu ekonomiky o 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy