Rast aktivity súkromného sektora eurozóny sa spomalil

Zložený index nákupných manažérov, ktorý zahŕňa odvetvia služieb aj priemyslu, v júni oslabil na 52,8 bodu z májovej hodnoty 53,5 bodu.

Aktivita súkromného sektora eurozóny v júni rástla najpomalším tempom za šesť mesiacov. Nové objednávky však prichádzali najrýchlejším tempom za viac ako tri roky, čo naznačuje, že rast aktivity sa v druhej polovici roka zlepší. Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahŕňa odvetvia služieb aj priemyslu a považuje sa za dobrý ukazovateľ ekonomického rastu, bol v súlade s predbežným odhadom vo výške 52,8 bodu. Májová hodnota zloženého PMI bola 53,5 bodu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Markit, ktorá PMI zostavuje.

„Na prvý pohľad júnový PMI vyvoláva obavy, že zotavovanie eurozóny oslabuje,“ povedal Chris Williamson, hlavný ekonóm agentúry Markit. „Existujú však základy pre optimizmus. Keďže nové objednávky rastú najrýchlejšie za tri roky, tempo ekonomického rastu by sa tiež malo oživiť v druhej polovici tohto roka,“ poznamenal. Zložený podindex nových objednávok v júni stúpol na 53,1 bodu z májových 52,6 bodu, čiže najvyššie od mája 2011.

Index nákupných manažérov sektora služieb, ktorý je v ekonomike eurozóny dominantný, klesol v júni na 52,8 bodu z májových 53,2 bodu. Podindex výrobných cien v odvetví služieb boli v júni vo výške 49,2 bodu, čiže už 31. mesiac bol pod hranicou 50 bodov oddeľujúcou rast od poklesu. Júnová hodnota podindexu cien sektora služieb však bola najvyššia od marca 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy