Podmienky dotácií na OZE zatiaľ nie sú známe

Až po schválení operačného programu bude možné stanoviť harmonogram prvej výzvy a podrobnosti, za ktorých bude príspevok pre domácnosti vyplácaný, uviedla Kancelária podpredsedu vlády pre investície.

Podmienky, ako čerpať dotácie z eurofondov na inštaláciu malých obnoviteľných zdrojov nie sú zatiaľ známe. Kancelária podpredsedu vlády pre investície, ktorá má na starosti eurofondy, nekonkretizovala, kedy by mohli byť pravidlá známe, a od kedy by mohli slovenské domácnosti eurodotácie čerpať. „Predpokladom začatia čerpania prostriedkov z nového programového obdobia je schválenie jednotlivých operačných programov. Podpora pre malé obnoviteľné zdroje je zakotvená v operačnom programe Kvalita životného prostredia, ktorý je v procese schvaľovania s Európskou komisiou. Až po schválení operačného programu bude možné stanoviť harmonogram prvej výzvy a podrobnosti, za ktorých bude príspevok pre domácnosti vyplácaný,“ uviedla pre portál vEnergetike.sk kancelária Ľubomíra Vážneho.

V súčasnosti nie je známa ani definitívna výška dotácie, ktorá bude poskytnutá domácnosti. „Príspevok bude každoročne stanovený ako pevná suma pre každý druh zdrojov. Výška príspevku bude nastavená tak, aby bola celková návratnosť investície približne v horizonte 7 až 8 rokov,“ dodala kancelária. Isté je len to, že na podporu inštalácie slnečných kolektorov, veterných turbín, kotlov na biomasu či na tepelné čerpadlá s výkonom do desať kilowattov pôjde do roku 2020 z eurofondov celkovo 100 miliónov eur.

Podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny, ktorý vo vláde presadil koncepciu rozvoja malých obnoviteľných zdrojov, si vie predstaviť výšku podpory na úrovni zhruba 1 500 eur. Pričom nainštalovanie dvoj až trojkilowattového zariadenia si dnes vyžaduje od štyroch do päťtisíc eur. Podpredseda vlády Vážny pri prijímaní jeho koncepcie predpokladal, že do roku 2020 by sa malo na Slovensku nainštalovať takmer 68 tisíc dvojkilowattových obnoviteľných zdrojov a necelých tritisíc desaťkilowattových zdrojov. Vyrobiť by mali ročne viac ako 163 tisíc megawatthodín energií.

Program podpory malých obnoviteľných zdrojov víta aj Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu (SAPI). „Často sa objavujú pochybnosti o tom, či sa peniaze z eurofondov využívajú účelne a transparentne. V prípade podpory vlastných zdrojov energie však niet o čom pochybovať. Ide o peniaze, ktoré získajú priamo občania. Vynaložia ich na to, aby si mohli inštalovať fotovoltický panel alebo iný energetický zdroj. Takýto spôsob podpory obnoviteľných zdrojov energie považujeme za korektný a spravodlivý aj preto, lebo naň nedoplácajú ostatní spotrebitelia,“ uviedol zastupujúci riaditeľ SAPI Pavel Šimon.

Súvisiace články

Aktuálne správy