Živnostníci môžu poskytovať služby aj v krajinách EÚ

Leto je obdobím, kedy si na stavbách nielen na Slovensku, ale aj v iných štátoch Európskej únie (EÚ) môžu zarobiť stavbári, vodári, elektrikári, či iné profesie.

"Občania SR môžu vykonávať podnikateľskú činnosť v ktoromkoľvek členskom štáte Európskej únie, avšak len s oprávnením od štátu, na území ktorého pravidelne podnikajú. Platí to aj naopak, ak by chcel u nás podnikať občan niektorého členského štátu, musí mať oprávnenie od nášho živnostenského úradu," upozornil riaditeľ odboru živnostenského podnikania Ministerstva vnútra (MV) SR Ján Dutko.

Podmienky podnikania sú v členských štátoch zjednotené, v podstate sú rovnaké ako na Slovensku. Pokiaľ niekto nespĺňa podmienky daného členského štátu, existujú náhradné spôsoby preukázania odbornej spôsobilosti na podnikanie v určitej profesii.

"Iná situácia nastane, ak náš živnostník hodlá poskytovať služby v EÚ len občas, nie pravidelne, napríklad len počas leta. V takom prípade potrebuje originál živnostenského oprávnenia vydaný slovenským živnostenským úradom a overený Ministerstvom vnútra SR, za overenie sa platí správny poplatok 10 eur," upozornil ďalej Dutko.

Živnostník, ktorý má oprávnenie na voľnú živnosť a chce poskytnúť určitú službu, má oznamovaciu povinnosť. Stačí, ak na Jednotnom kontaktnom mieste (JKM) v krajine, v ktorej chce službu poskytnúť, oznámi o akú činnosť ide a v akom čase ju bude vykonávať. V prípade, že ide o regulovanú živnosť remeselnú alebo viazanú, musí splniť určité podmienky. Jednou z nich je, že v domovskej krajine podnikanie nemá zakázané, čo preukáže tiež na tamojšom JKM.

"Každý podnikateľ s naším živnostenským oprávnením, ktorý ide do krajiny EÚ poskytnúť službu, či už ide o stavbárov alebo remeselníkov, ale aj iné profesie, mal by už do zmluvných podmienok uviesť, že ide o poskytnutie služby, v akom rozsahu ju poskytne a v akom čase," radí Dutko. Takto sa vyhne problémom pri styku s tamojšími dozornými orgánmi.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy