Vyberáme dovolenku online: Neverte na prvý pohľad všetkým ponukám, trochu pátrať sa vždy oplatí

, slevoteka Foto: SITA

Či už sa v lete chystáte relaxovať pri mori, alebo spoznávať pamiatky a gastrozariadenia európskych miest, správnym výberom zájazdu na internete môžete nielen ušetriť, ale sa tiež vyhnúť mnohých sklamaniam.

Ak po hodinách strávených pred počítačom konečne nájdete svoj ​​vysnívaný zájazd, ihneď ho nekupujte. Skúste si tú istú ponuku nájsť aj na niektorej z ďalších špecializovaných stránok. Možno naďabíte na zaujímavé informácie či fotografie o zájazde, ktoré sa vám môžu hodiť.

Medzi informáciami o zájazde určite objavíte veľa pekných fotografií hotela. Tie ale nemusia mať príliš veľkú vypovedaciu hodnotu. Skúste si preto meno hotela zadať do vyhľadávacieho poľa a pripíšte slová "recenzia" alebo "skúsenosti". Práve osobné skúsenosti návštevníkov hotela vám o mieste vášho pobytu napovedia ďaleko viac než profesionálne fotografie na webe cestovnej kancelárie. Viete nemecky či anglicky? Skúste si hotel overiť aj na cudzojazyčných stránkach.

Ak ale nie ste príliš jazykovo zdatní, radšej na zahraničných stránkach cestovných kancelárií na nič neklikajte, aby nedošlo k náhodnej objednávke. Sú známe prípady, kedy kvôli jednému nesprávnemu kliknutiu boli ľudia povinní zaplatiť vysoký storno poplatok za zrušenie objednaného zájazdu. Stačí aby ste uviedli svoje meno a e-mail, klikli na príslušné políčko "záväzne objednávam" a zmluva je uzavretá. Potom už môžu plnenie zmluvy, a teda aj povinnosť platby, právne od vás vymáhať. Storno poplatky môžu plne v súlade s právnymi predpismi niektorých krajín dosahovať až 100 % ceny objednaného zájazdu. Najčastejšie k tejto chybe dochádza, ak si "pre istotu" zakliknete dva zájazdy s tým, že neskôr jeden zrušíte. Alebo ak ste zvedaví, ako bude vyzerať platba a čo všetko je na koniec naúčtované. Lenže v momente ako sa na webe preklikáte až ku platbe, uzavrie sa zmluva o danom zájazde, hoci v skutočnosti oň ani nemáte záujem. Tu už skutočne neobstojí, že ste nič nepodpísali a nič nezaplatili, a teda je všetko nezáväzné. Na tieto zaužívané zvyklosti zabudnite raz a na vždy, zmluva o zájazde uzatvorená so zahraničnou cestovnou kanceláriou sa spravidla riadiť zákonmi krajiny, v ktorej daná kancelária sídli. A tie môžu byť úplne odlišné od tých našich.  

Kupujeme dovolenku v hoteli, ktorý je priamo na pláži, alebo to je päťsto metrov od nej? A nie je v susedstve hotela diskotéka, či supermarket, rumovisko, alebo nebodaj  továreň? Moderné technológie našťastie umožňujú miesto pobytu navštíviť, bez toho aby ste sa museli zdvihnúť od písacieho stola. Nájdite si hotel podľa jeho adresy na mapách spoločnosti Google. Zistíte, ako ďaleko je k moru, či hotel nesusedí s frekventovanou cestou alebo sa naopak nenachádza v nejakej nebezpečnej štvrti. Lokalitu si potom na mape môžete prezrieť ako leteckú snímku a pri troche šťastia aj v režime Street View, teda na fotografiách z perspektívy idúceho automobilu či chodcov. Takto sa o vzhľade miesta pobytu môžete dozvedieť celý rad informácií ešte pred cestou.

S trochou šťastia by ste mohli vyhľadávaním nájsť rovnaký zájazd za nižšiu cenu, treba mať ale na pamäti, že kvalitné cestovné kancelárie svoje zájazdy ponúkajú za rovnakú cenu ako cestovné agentúry a ďalší sprostredkovatelia. Preto sa stáva, že niektoré portály ponúkajú zľavy zájazdov, ktoré vlastne ani zľavami nie sú. Ani last minute zájazdy už nie sú tým čím boli. Cestovky už neobjednávajú toľko zájazdov ako kedysi, preto sa môže stať, že v hľadanom termíne pre danú destináciu sa do tejto kategórie ani žiadne nedostanú. Napriek tomu však medzi týmito ponukami môžete nájsť pobyty za zaujímavú cenu. Pobyty na poslednú chvíľu určite nájdete sústredené na jednej stránke, kde sú zozbierané ponuky viacerých webov a cestovných agentúr. Pokiaľ ale ide naozaj o last minute zájazd, pripravte sa, že ho budete musieť zaplatiť veľmi rýchlo.

Pre výhodný nákup zájazdu môžete využiť niektorý zo zľavových portálov. Často tu nájdete veľmi výhodné ponuky pobytov, hlavne čo sa týka domácich a zahraničných relaxačných pobytov. Nájdete tu ale aj obľúbené Chorvátsko a Bulharsko, či menej tradičné Albánsko. Ak ale porovnáte ceny na zľavových portáloch s tými z kategórie last minute, budete prekvapení. Zľavový portál totiž nemusí zľavu poskytovať na konečnú cenu, často sa zvlášť platia servisné a palivové príplatky. Môže sa líšiť aj rozsah služieb. Preto ak vás oslovila nejaká ponuka na zľavovom portále, mali by ste si ponuku preveriť priamo v cestovnej kancelárii a uistiť sa, či sa nezmenili podmienky.

V prípade, že ste za kupón už zaplatili, ale zistili ste, že vám niečo nevyhovuje, od zmluvy o nákupe zľavového kupónu môžete odstúpiť bez uvedenia dôvodu v zákonnej lehote 7 dní. Urobíte tak u predajcu zľavového kupónu, nie v cestovnej kancelárii. Naopak ak ste na dovolenke s niečím nespokojní, reklamáciu smerujte priamo na cestovnú kanceláriu. Rozdiely sú aj v tom, či skrachuje cestovka, alebo zľavový portál. Ak krachne cestovka, peniaze späť by ste mali získať z poistky proti insolventnosti CK. Ak skrachuje zľavový portál, začínajú komplikácie. Aj keď už na slovenskom internete nepôsobí toľko neserióznych zľavových portálov ako predtým, je dobré nahliadnuť aj na stránku Slovenskej asociácie portálov kolektívneho nakupovania, ktorá zastrešuje overené portály. Seriózny zľavový portál spoznáte aj podľa toho, že vám nič nezamlčuje a jeho pracovníci vám vždy poskytnú odpovede na prípadné otázky.

Súvisiace články

Aktuálne správy