Financovanie bývania naďalej lacnie

Požičať si na financovanie bývania je momentálne na Slovensku najvýhodnejšie v histórii. Priemerná úroková sadzba úverov na bývanie v máji dosiahla necelých 3,3 % p. a.

Financovanie bývania je na Slovensku najvýhodnejšie v histórii. Upozorňuje na to spoločnosť Fincentrum vo svojej správe. Priemerná úroková sadzba poskytnutých úverov na bývanie totiž v máji klesla na 3,26 % p. a., pričom klesá už štvrtý mesiac v poradí. Pre porovnanie, v máji 2013 predstavovala priemerná úroková sadzba úverov na bývanie 3,99 % p. a. Podľa Fincentra sa pritom dá očakávať, že úrokové sadzby pôjdu ešte nižšie.

Zlacňovanie úverov na bývanie sa podpísalo aj pod rekordné čísla v objeme poskytnutých úverov. Ten v máji dosiahol 507 mil. eur a oproti aprílu vzrástol o takmer 52 mil. eur. V minulom roku pritom priemerný mesačný objem úverov na bývanie predstavoval 354 mil. eur.

Historicky najväčší dopyt po pôžičkách na bývanie podľa spoločnosti Fincentrum podporujú nielen mimoriadne výhodné ponuky bánk, ale aj dlhodobo nízke ceny nehnuteľností. „Aj keď sme v tomto roku zaznamenali prvý mierny medziročný nárast od vypuknutia krízy, ceny nehnuteľností sú v priemere stále nižšie zhruba o pätinu oproti vrcholu z roku 2008,“ konštatuje spoločnosť v tlačovej správe.

Súvisiace články

Aktuálne správy