Putinovci vrátili zimný čas, opäť navždy

, ČTK Foto: SITA

Do Ruska sa pravdepodobne vráti zimný čas. Štátna duma dnes schválila zákon, ktorý vráti do Ruska zimný čas zrušený v ére predchádzajúceho prezidenta Dmitrija Medvedeva. Ten sľuboval, že čas zostane v krajine už navždy, teraz tu ale šéfuje niekto iný.

Naposledy Rusi museli posunúť hodinky kvôli zimnému času na konci marca 2011. Teraz dolná komora parlamentu schválila zákon, ktorý vracia zimný čas. Nutný je ešte súhlas hornej komory a podpis prezidenta Vladimira Putina. "Hodinové ručičky sa podľa zákona posunú 26. októbra 2014, ale potom sa už s časom hýbať nebude," píše agentúra Interfax. Zjavne považuje ďalšie kroky za obyčajnú formalitu.

Za zmenu času sa totiž postavila výrazná väčšina poslancov lojálnych voči Kremľu. Pre predlohu hlasovala väčšina poslancov. Vraj sa mnoho občanov po prechode na letný čas sťažovalo na chronickú nevyspatosť a únavu.

Negatívne sa k rozhodnutiu stavia východné regióny krajiny. Na Kamčatke miestna vláda v pondelkovom vyhlásení sľúbila, že región sa k zimnému času vracať nebude, to je vraj už dohodnuté s poslancami v Moskve. Ešte predtým sa zamietavo k posunu ručičiek postavili miestni poslanci z ostrova Sachalin, vraj kvôli deťom, ktoré by sa z popoludňajšieho vyučovania museli vracať domov v noci.

Ak Putin zmenu času schváli, len predĺži už beztak dlhú a premenlivú históriu. Letný čas v Rusku prvýkrát zaviedli v roku 1917, urobila tak dočasná vláda po zvrhnutí cára. Po štátnom prevrate o pár mesiacov neskôr boľševici zase vrátili hodinové ručičky na staré miesto, aby si o pár desaťročí neskôr všetko zase rozmysleli. K ďalšej zmene došlo v roku 1930. "Nadekrétovaný" čas platil až do apríla 1981, kedy sovietska vládla zaviedla ročné zmeny letného času na zimný a naopak. Podobne ako väčšina európskych krajín. Ako posledný sa zmeny ujal Dmitrij Medvedev v roku 2011, kedy zrušil zimný čas "už navždy". Teraz zrejme Rusko čaká ďalšia zmena.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy