Pivovar Samson kúpili Američania, ktorí sa súdia o značku Budweiser

, ČTK Foto: SITA

Spoločnosť Taurus One Limited so sídlom na Cypre predala sto percent akcií českobudějovického Pivovaru Samson skupine Anheuser-Busch, ktorá je súčasťou svetového pivovarníckeho lídra AB InBev (ABI). Pivovar Budvar sa zatiaľ nevyjadril, či príchod Anheuser-Busch do Českých Budějovíc bude mať vplyv na známkoprávne spory o značku Budweiser, ktoré s ABI vedie od roku 1907.

"Môžem len potvrdiť, že k transakcii došlo, za koľko nebudeme zverejňovať. Anheuser je teraz stopercentným vlastníkom Pivovaru Samson a.s.," uviedol mediálny zástupca spoločnosti Taurus Michal Donath.           

Pivovar Budvar, ktorý koncom júna zvíťazil v ďalšom právnom spore o značku Budweiser v Portugalsku, zatiaľ k transakcii nezaujal stanovisko. "My sa tým zaoberáme, ale musíme si to ujasniť," povedal ČTK hovorca pivovaru Petr Samec. Ešte tento rok v januári riaditeľ Budvaru Jiří Boček povedal, že by prípadný príchod ABI do Českých Budějovíc nemal na známkoprávne spory vplyv.

Súdne spory o značku Budweiser trvajú od roku 1907. Celkovo je v nich úspešnejší Budějovický Budvar, ktorý zvíťazil asi v 70 percentách prípadov. V rokoch 2000 až 2013 bolo definitívne ukončených 184 súdnych sporov a správnych konaní, z ktorých Budějovický Budvar vyhral 125 prípadov a desať sporov skončilo zmierom alebo remízou. Vďaka registráciám ochranných známok Budweiser alebo Budweiser Budvar, ktoré patria Budějovickému Budvaru, nemôže nadnárodný koncern ABI svoju kľúčovú značku Budweiser používať takmer v 70 krajinách.

Pôvodným majiteľom Pivovaru Samson bola cyperská spoločnosť Harvestor, z ktorej sa od Nového roka stal Taurus. Ten ovládal novú akciovú spoločnosť Pivovar Samson, ktorá varí pivo. Z pôvodnej firmy Pivovar Samson vznikla vlani spoločnosť Beer system s jedným zamestnancom a zvyškom majetku pod kontrolou Taurusu. Rozštiepenie pivovaru bolo prípravou na ďalšie akvizície.

Podľa serveru motejlek.com transakciou pivovaru Samson dochádza k dokončeniu obchodu, ktorý začal v roku 2011, kedy Anheuser-Busch InBev kúpil ochranné známky pivovaru. Súčasná transakcia reálne znamená, že globálny gigant prevzal samotný pivovar a bude v Českých Budějoviciach variť pivo, uviedol server.

Súvisiace články

Aktuálne správy