Pravidelne predávate cez internet? Úrady si na vás môžu posvietiť

, ziskweb Foto: SITA

Študenti, mamičky na materskej, alebo nezamestnaní. To je najväčšia skupina, ktorá často využíva inzertné či aukčné servery pre predaj rôznych vecí. Nejde však len o nadbytočnosti, ktorých je zopár do roka.

Často ide o rôznu elektroniku, alebo oblečenie, ktoré sa predáva doslova vo veľkom. Všetci títo ľudia, pokiaľ nemajú živnostenský list, porušujú živnostenský zákon, keďže ide o neoprávnené podnikanie.

“Podnikaním sa rozumie sústavná činnosť vykonávaná samostatne podnikateľom vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku.” Čiže aj neustále inzerovanie je činnosť skutočne sústavná a pravidelná, a zisk je z nej tiež dosahovaný. Bohužiaľ títo ľudia o tom buď nemajú ani šajnu, alebo si myslia, že na ne webe je na nich zákon krátky, pretože ich skutočnú totožnosť nikto nikdy nezistí.

Aký veľký omyl! Médiami už prebehlo niekoľko prípadov, kedy aukčný, alebo inzertný portál poskytol finančnému úradu údaje mnohých užívateľov, ktorí neoprávnene predávali vo veľkom. Samozrejme nielen že na činnosť nemali živnostenské oprávnenie, ale samozrejme zo zisku neodvádzali žiadnu  daň. V takýchto prípadoch sa nielen dodatočne dopláca daň z príjmu, ale previnilca čaká aj celkom mastná pokuta.

Ak však cez internet predávate tovar, ktorý už nepoužívate, nemusíte mať obavy. Pravdepodobne ide len o niekoľko kusov do roka, čo určite nie je sústavná činnosť. Zo získaných peňazí samozrejme nie je nutné odvádzať ani daň. Pokiaľ však je to už niekoľko desiatok predajov týždenne alebo mesačne, malo by byť vo vašom záujme si živnostenský list zaobstarať. Ťažko budete dokazovať, že stovky predaných vecí ročne sú všetky vaše vlastné, ktoré už na nič nevyužijete a nechcete, aby vám doma ležali.

Súvisiace články

Aktuálne správy