BNP Paribas urovná spory v USA, zaplatí 8,83 mld. USD

Banka BNP Paribas v pondelok priznala svoju vinu v dvoch sporoch v USA a s americkými úradmi sa dohodla, že zaplatí 8,83 mld. USD. Jeden bod obžaloby sa týka falšovania dokumentov a druhý zase konšpirácií. Zástupca amerického okresného prokurátora Ted Starishevsky vyhlásil, že banka bola zapojená do "dlhodobého jurisdikčného sprisahania“ tým, že porušovala zákony o sankciách. Banka sa previnila tým, že sprostredkovala transakcie, v rámci ktorých sa objavovali krajiny ako Sudán, Kuba, alebo Irán.

 

 

 

"S týmto správaním, s touto konšpiráciou boli oboznámené osoby na najvyšších úrovniach BNP a tolerovali to,“ povedal Starishevsky. Právny zástupca banky Georges Dirani pred súdom uviedol, že BNP Paribas medzi rokmi 2004 a 2012 robila kroky smerujúce k tomu, aby obišla sankcie, ktoré USA uplatnili voči Sudánu, Kube, a Iránu.

Podľa jedného zo zdrojov by mohla spoločnosť BNP Paribas dostať na jeden rok zákaz uskutočňovať v určitých prípadoch dolárové platby v mene svojich klientov. To je doposiaľ neoverený trest a pre BNP Paribas by mohol byť potenciálne prísny.

(1 EUR = 1,3658 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy