MMF vylepšil prognózu rastu českej ekonomiky

Podľa Medzinárodného menového fondu sa české hospodárstvo v tomto roku zväčší o 2,5 %. V apríli fond predpovedal rast českej ekonomiky o 1,9 %.

Česká ekonomika podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) v tomto roku posilní viac, ako pôvodne predpokladal. Ekonomika krajiny, ktorá sa zotavuje z rekordne dlhej 18-mesačnej recesie, sa v roku 2014 podľa fondu zväčší o 2,5 %. Ešte v apríli MMF prognózoval, že český hrubý domáci produkt (HDP) v tomto roku vzrastie iba o 1,9 %. Fond zároveň prognózuje, že rovnako o 2,5 % by sa HDP krajiny mal zväčšiť aj v budúcom

Česká ekonomika profituje z rastúceho obchodu s eurozónou a zlepšujúceho sa domáceho dopytu. Stredoľavicová vláda krajiny sa pritom snaží zvýšiť výdavky na projekty v oblasti infraštruktúry a pomaly uvoľniť mnohé z úsporných opatrení, ktoré prijala predošlá stredopravicová vláda. Terajšia vláda napríklad schválila program zvýšenia dôchodkov a platov štátnych zamestnancov v budúcom roku.

MMF odporučil českej centrálnej banke pokračovať vo voľnej menovej politike, kým sa inflačné očakávania neukotvia približne na úrovni 2 %. Takúto infláciu sa centrálna banka snaží dosiahnuť. Keďže české úrokové sadzby sú od konca roka 2012 v blízkosti nuly, banka v novembri minulého roka intervenciami oslabila korunu o vyše 6 %, aby bojovala proti riziku deflácie a podporila ekonomické zotavovanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy