Straty pri konverzii úverov v Maďarsku ponesú aj banky

Podľa šéfa parlamentného klubu vládnej strany Fidesz Antala Rógana pri konverzii úverov v zahraničných menách na pôžičky vo forintoch si straty rozdelia banky a klienti.

Maďarská vládna strana Fidesz navrhuje, aby banky aj dlžníci spoločne znášali kurzové straty pri konverzii hypotekárnych úverov v zahraničných menách na pôžičky vo forintoch. Povedal to v pondelok líder parlamentného klubu Fideszu Antal Rógan. Hypotéky maďarských občanov v zahraničných menách sa majú na pôžičky vo forintoch zmeniť v tomto roku. „Budeme žiadať vládu o zabezpečenie toho, aby kurzové straty znášali banky a klienti,“ povedal Rógan pre maďarskú verejnoprávnu televíziu.

Šéf parlamentného klubu Fideszu konštatoval, že nie je jasné, akú úlohu pri konverzii úverov zohrá vláda. „Nemali by sme uvažovať o konverzii týchto pôžičiek pri bežnom kurze na devízovom trhu, pretože by to bolo voči ľuďom nespravodlivé,“ uviedol Rógan. Banky by podľa neho mali znášať časť kurzových strát. Dodal, že k riešeniu by mala prispieť aj vláda, ak budú v rozpočte k dispozícii dostatočné financie.

Konverzia úverov je súčasťou balíčka opatrení, ktoré maďarská vláda plánuje prijať, aby pomohla občanom zápasiacim s problémom úverov v zahraničných menách. Pôžičky v cudzích menách boli v Maďarsku populárne pre nízke úroky, ale priniesli ťažkosti, keď forint oslabil.

Súvisiace články

Aktuálne správy