Bývanie v Nemecku kritizuje aj Bundesbank: Drahé a nedostupné

, Handelsblatt;iHNed Foto:SITA

Vo veľkých nemeckých mestách vytrvalo stúpajú ceny nehnuteľností. Ceny tlačí hore značný dopyt a nedostatok bytov. Pred prehriatím realitného trhu varuje minister financií Schäuble aj Nemecká spolková banka.

Hoci nemecká ekonomika rastie a nezamestnanosť je nízka, Nemci stále častejšie skloňujú nedostupnosť bývania. Predovšetkým vo veľkých nemeckých mestách od roku 2010 vytrvalo stúpajú ceny nehnuteľností aj nájmov. A koniec rastu nie je v dohľade.

Na jednej strane tak stoja ľudia, ktorí sa snažia využiť nízke úrokové sadzby na nákup nehnuteľnosti v žiadaných lokalitách, na strane druhej tí, ktorí mieria do veľkých miest a hľadajú dostupné nájmy. Nedostatok bytov a veľký dopyt je najvýraznejší v Berlíne, kde za posledných päť rokov nájmy stúpli podľa údajov realitného portálu Immonet o 56 percent.

Priemerný nájom 80 metrového bytu tak teraz v nemeckej metropole vychádza na necelých 20 tisíc eur za rok. Ale aj v menších mestách si musia nájomníci pripraviť o poznanie viac peňazí ako pred pár rokmi. Napríklad v Brémach sa nájmy zvýšili o 40 percent, podobne rýchlo zdražuje bývanie aj v Stuttgarte, v Mníchove ceny vzrástli za posledných päť rokov o viac než štvrtinu.

 Priemerný ročný nájom za byt o 80 m2 v najväčších mestách
 mesto  cena
 Berlín 19 400 eur
 Hamburg 24 700 eur
 Mníchov 30 000 eur
Zdroj: Immonet

Zatiaľ čo v roku 2007 sa v priemere platilo za meter štvorcový bytu v Berlíne len 2300 eur, dnes je to už 3160 eur, píše nemecký Handelsblatt na základe svojej štatistiky. V Mníchova ceny priemerne stúpli z 4240 eur za štvorec na 5590 eur.  Ak sa pozrieme na úrokové sadzby hypoték fixované na 5-10 rokov, klesli z 5,09 percenta na 2,85 percenta. Ceny ale nerastú všade. Na vidieku a hlavne vo východonemeckých spolkových krajinách dokonca nájmy aj ceny nehnuteľností klesajú. Práve nemecké veľkomestá priťahujú nielen väčšinu imigrantov, ktorí do Nemecka mieria, ale aj ľudí z vidieckych regiónov.

A hoci sa stavajú nové byty, stále nedokážu uspokojiť vysoký dopyt. Napríklad v Berlíne chýba asi 16 tisíc obytných jednotiek, v Mníchove a Hamburgu potrebujú o 20 tisíc bytov či domov viac.

Väčšina nemeckých realitných investorov sú ale presvedčení, že trh s nehnuteľnosťami je zdravý a tak tomu bude aj naďalej. Potvrdzuje to prieskum inštitútu pre ekonomický výskum IW Immobilien index. Podľa neho len päť percent respondentov očakáva v najbližších 12 mesiacoch zhoršenie situácie na trhu s nehnuteľnosťami. Bublinu takmer nikto nevidí. Prieskumu sa zúčastnilo 120 zo 600 registrovaných realitných spoločností a realitných investičných fondov. Odborníci z inštitútu si myslia, že nielen s rezidenčným bývaním je v Nemecku všetko v poriadku, ale aj v prípade komerčných nehnuteľností je badať neustále zlepšenie. Podľa nich je to znamenie, že s rastom cien bývania je spojený záujem o alternatívne formy investovania. Očakávajú preto ďalší  rast cien. Bublina však podľa nich nehrozí, lebo vývoju vždy predchádza masívna expanzia úverov, ktorej známky nevidieť. Nemeckí realitní investori sa v súčasnosti neobávajú inflácia ani deflácie, čakávajú, že ECB dokáže udržať cenovú stabilitu.

Pred nepriaznivou situáciou na trhu varuje dokonca už aj Nemecká spolková banka, ktorá minulý týždeň upozornila na príliš vysoké ceny bývania v najväčších mestách. "Podľa našich analýz sú nehnuteľnosti v niektorých veľkomestách o 20 až 25 percent predražené," uviedla pre magazín Die Zeit Claudia Buchová, ktorá má ako viceprezidentka Bundesbank na starosti finančnú stabilitu. A dodala, že realitná bublina nehrozí, napriek tomu ale Bundesbank situáciu pozorne sleduje.

Pred prehriatím realitného trhu teraz varuje už aj spolkový minister financií Wolfgang Schäuble. Ten vyhlásil, že dianie na trhu vykazuje niektoré nebezpečné znaky. "Na dlhú dobu je miera likvidity príliš veľká a úrokové sadzby sú príliš nízke," upozornil Schäuble.

Súčasná vládna koalícia dokonca chce určiť pre nájmy strop. Hoci ako konzervatívni CDU/CSU, tak aj sociálni demokrati z SPD pred voľbami sľubovali, že zastavia neutíchajúci rast nájmov, teraz začína CDU veľkolepé plány mierniť. Koalícia sa totiž nemôže dohodnúť, ako presne má "brzda nájmov" vyzerať a podľa čoho by mal byť cenový strop určený a ako dlho by mal platiť.

Súčasný návrh SPD napríklad počíta s tým, že ak by niekto ponúkol byt novým nájomcom, nesmela by cena byť o viac než 10 percent nad obvyklým nájmom v danej oblasti. Než sa tak ale stane, dá sa očakávať, že v nemeckých mestách budú ďalej pokračovať menšie demonštrácie a protesty proti drahému a nedostupnému bývania.

Súvisiace články

Aktuálne správy