Nálada v ekonomike mierne vzrástla, výsledky sú však nevyrovnané

Dôvera v slovenskej ekonomike v júni tohto roka opäť mierne vzrástla, a to z 99 bodov na 100,7 bodu. Vyplýva to z dnes zverejnených údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR.
„Je to pozitívny rast, napriek tomu ale tento výsledok nie je bez otáznikov,“ zhodnotil analytik Home Credit Michal Kozub. Pripomenul, že síce výrazne vzrástla pozitívna nálada v službách, na druhej strane však klesla nálada v priemysle či stavebníctve.
Kľúčovým faktorom pre rast nálady boli očakávania v oblasti služieb, kde ukazovateľ dôvery medzimesačne vzrástol o 3,3 percentuálneho bodu (p.b.) na 23 bodov. Tento vývoj podľa štatistikov ovplyvnilo pozitívne hodnotenie podnikateľskej situácie a očakávaného dopytu, súčasný dopyt respondenti hodnotili negatívnejšie.
Výrazne sa však v júni znížili očakávania v priemysle a stavebníctve, a to o 5 a 8 p.b. Tieto dve oblasti tak brzdili celkový rast ekonomického sentimentu. „V priemysle sa znížilo očakávanie rastu produkcie na ďalšie mesiace. Aj keď zatiaľ nejde o dlhodobý prepad, tak je to určité varovanie, že rast priemyslu nie je nevyčerpateľný,“ upozornil Kozub.
Nálada slovenských spotrebiteľov sa oproti minulému mesiacu takmer nezmenila. „Ich očakávania na nasledujúce mesiace sú takmer identické, ako boli v máji. V medziročnom porovnaní je ale pozícia spotrebiteľov výrazne lepšia a optimistickejšia,“ dodal analytik.

Súvisiace články

Aktuálne správy