Zisky britských finančných spoločností neočakávane klesli

Zisky britských spoločností poskytujúcich finančné služby poklesli o 5 %, pričom analytici očakávali, že stúpnu o 30 %. Vyplýva to z prieskumu Konfederácie britského priemyslu a spoločnosti PwC.

Britské firmy poskytujúce finančné služby zaznamenali v období troch mesiacov do júna neočakávaný pokles príjmov. Tento pokles prišiel po šiestich kvartáloch výrazného rastu. Pod tento výsledok sa podpísala narastajúca konkurencia a rastúce náklady. Zisky britských spoločností poskytujúcich finančné služby poklesli o 5 %, pričom analytici očakávali, že stúpnu o 30 %. Vyplýva to z prieskumu Konfederácie britského priemyslu (CBI) a spoločnosti PwC. Príjmy z rôznych poplatkov poklesli o 10 %, pričom prognóza počítala s rastom o 34 %.

 

Kevin Burrowes zo spoločnosti PwC upozorňuje, že britské banky a poisťovne zaznamenali rastúce konkurenčné hrozby zo strany firiem poskytujúcich nefinančné služby a taktiež zo strany nových firiem na trhu, ktoré sa pokúšajú kapitalizovať zlepšené hospodárske podmienky. "To naznačuje, že na britské firmy budú pôsobiť výraznejšie cenové tlaky. V súčasnosti sa objavuje väčšia ochota uzatvárať partnerstvá s technologickými firmami a rozvíjajúcimi sa konkurenčnými firmami,“ povedal Burrowes.

Podľa jeho slov najvýraznejšie obavy finančných spoločností vytvára regulácia. Je to kľúčový motor rastu prevádzkových nákladov. Napriek tomu však firmy zaznamenali v období troch mesiacov do júna nárast podnikateľskej aktivity. Tiež rástol optimizmus v súvislosti s budúcim vývojom. Optimistickejšie svoju situáciu vnímalo 37 % firiem poskytujúcich finančné služby, menej optimisticky svoju situáciu vnímalo 9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy