Medziročná inflácia v Španielsku v júni stagnovala

Júnová inflácia v krajine podľa harmonizovaného indexu Európskej únie bola na nulovej úrovni.

Celková hladina spotrebiteľských cien v Španielsku podľa harmonizovaného indexu Európskej únie sa v júni medziročne nezmenila. To posilňuje obavy z možnej deflácie, ktorá by mohla narušiť oživenie ekonomiky krajiny. Španielsky štatistický úrad INE v piatok informoval, že júnová medziročná inflácia bola na nulovej úrovni. Predpokladalo sa pritom, že ceny sa v júni podľa metodiky EÚ oproti rovnakému mesiacu minulého roka zvýšia o 0,1 %. Medziročná júnová inflácia podľa španielskej národnej metodiky bola vo výške 0,1 %, čiže sa spomalila z májovej úrovne 0,2 %.

Mnohí ekonómovia sú presvedčení, že deflácia, čiže znižovanie spotrebiteľských cien počas dlhšieho obdobia, nie je v eurozóne pravdepodobná. Európska centrálna banka (ECB) však stále hovorí, že nízka inflácia v rámci menovej únie je v „nebezpečnej zóne“. „Neočakávame skoré oživenie španielskej inflácie, keďže slabé sú príjmy a domáci dopyt,“ povedal Nick Matthews, ekonóm spoločnosti Nomura.

Španielsko sa v druhej polovici minulého roka vynorilo z dva roky trvajúcej recesie. Očakáva sa, že hospodárstvo krajiny sa v tomto roku zväčší o približne 1,2 %. Vzhľadom na mieru nezamestnanosti vo výške 25,9 % sa však predpokladá, že ekonomické zotavovanie bude pre mnohých spotrebiteľov pomalé.

Španielsky štatistický úrad v piatok ďalej informoval, že maloobchodné tržby krajiny podľa kalendárne upravených údajov v máji medziročne stúpli o 0,5 %. Išlo o spomalenie ich rastu v porovnaní s aprílom, kedy stúpli o 0,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy