Kurz eura klesol pod hranicou 1,36 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny dnes klesol pod hranicu 1,36 USD/EUR. Dôvodom sú signály, že úrokové sadzby v USA sa môžu začať zvyšovať skôr, než sa doteraz predpokladalo. Informovala o tom agentúra DPA.
Euro sa dnes neskoro popoludní predávalo po 1,3589 USD. Predpoludním sa jeho kurz vyšplhal až na 1,3640 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,3606 (v stredu: 1,3615) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7350 (0,7345) eura.
Signály, že americká centrálna banka Fed by mohla začať zvyšovať úrokové sadzby skôr, než sa doteraz očakávalo, popoludní podporili dolár. Šéf regionálneho Fed zo St. Louis James Bullard vyhlásil, že počíta so zvýšením kľúčového úroku už na konci 1. kvartála 2015. Trh doteraz prognózoval prvé zvýšenie sadzieb v USA až v polovici roka 2015. Zvýšenie sadzieb v USA zároveň podporí atraktivitu dolára.
Podľa devízového experta banky Metzler Sebastiana Sachsa bola korekcia kurzu eura potrebná z viacerých dôvodov. Bullardove vyjadrenia boli vítaným podnetom pre výpredaj. „Nakoniec je zjavné, že americká centrálna banka Federálny rezervný systém (Fed) smeruje k zmene smerovania menovej politiky, zatiaľ čo ECB ju skôr ešte viac uvoľní.“
Prezident ECB Mario Draghi naznačil, že banka by mohla držať úrokové sadzby nízko až do konca roka 2016, pričom euro na to najprv nereagovalo. Trh tiež doteraz nedostatočne zohľadňoval problémy Francúzska a Talianska.

Súvisiace články

Aktuálne správy