Peniaze pre programy sa presunuli po pripomienkach Bruselu

Na základe pripomienok Európskej komisie k návrhu Partnerskej dohody SR na roky 2014 až 2020, ktorý schválila 20. júna, sa zmenili a presunuli zdroje medzi jednotlivými operačnými programami. Najviac peňazí z rozpočtu Európskej únie má naďalej vyčlenených program Integrovaná infraštruktúra, zahŕňajúci dopravu a informatizáciu, a to 3,967 mld. eur. Oproti pôvodnému návrhu je to menej o 70 mil. eur. Kvalita životného prostredia má k dispozícii 3,138 mld. eur (-19 mil. eur), Výskum a inovácie 2,267 mld. eur (+40 mil. eur), Ľudské zdroje 2,133 mld. eur, resp. 2,205 mld. eur vrátane 72,18 mil. eur na zamestnanosť mládeže (+167 mil. eur), Integrovaný regionálny operačný program 1,754 mld. eur (-108 mi. eur), Efektívna verejná správa 278,45 mil. eur (rovnako ako predtým) a Technická pomoc 159,07 mil. eur (-10 mil. eur).

Okrem toho môže Program rozvoja vidieka využiť z európskych zdrojov 1,545 mld. eur, program Rybné hospodárstvo 15,79 mil. eur a na projekty európskej cezhraničnej územnej spolupráce má ísť 223,37 mil. eur. Slovensko tak môže v novom programovom období eurofondov využiť z finančných prostriedkov EÚ, vrátane projektov európskej územnej spolupráce, 15,481 mld. eur a spolu s projektmi zamestnanosti mládeže 15,553 mld. eur.

„Európska komisia požadovala navýšenie financií na aktivity, ktoré budú podporené z Európskeho sociálneho fondu,“ informovala vo štvrtok agentúru SITA hovorkyňa podpredsedu vlády pre investície Silvia Belešová. Ide o podporu aktivít v rámci investovania do vzdelávania, školení a odbornej prípravy, ako aj zručností a celoživotného vzdelávania. Súvisí to podľa nej s početnými výzvami v oblasti vzdelávania a školstva a špecifickými odporúčaniami Rady pre SR týkajúcimi sa tejto oblasti.

„Ďalšie pripomienky sa týkali prehodnotenia alokácií na zmenu klímy, nízkouhlíkové hospodárstvo, kultúrny a kreatívny priemysel. Niektoré alokácie zas boli upravené vzhľadom na dodržanie pravidiel tematickej koncentrácie. Napríklad v rámci Operačného programu Ľudské zdroje je povinnosť vyčleniť najmenej 20 % celkových zdrojov EFRR (Európsky fond regionálneho rozvoja) na národnej úrovni na podporu sociálneho začlenenia, boj proti chudobe a akejkoľvek diskriminácii v rozvinutejších regiónoch a najmenej 12 % celkových zdrojov EFRR v menej rozvinutých regiónoch,“ dodala Belešová.

Súvisiace články

Aktuálne správy