Nemecko zvyšuje minimálnu mzdu, sezónne práce tak zaplatia lepšie ako kdekoľvek inde

, lidovky.cz Foto:SITA

Nemecká vláda po dlhej celospoločenskej debate rozhodla o tom, že od budúceho roka nebude smieť brať žiadny zamestnanec pracujúci v Nemecku menej ako 8,50 eura na hodinu. Takéto opatrenie môže nalákať celé skupiny zahraničných záujemcov o sezónnu prácu v poľnohospodárstve.

V Nemecku od budúceho roka dostanú sezónni robotníci viac, hoci už dnes na Západe zarábajú oveľa lepšie než na Slovensku. Doteraz ale rozdiel nebol tak vysoký, maximálne šlo o dvojnásobok mzdy. Obyvatelia chudobnejších krajín EÚ, ako je Rumunsko či Bulharsko, tak už majú jasný cieľ. Pritom zahraničná pracovná sila je pre sezónne poľnohospodárske práce úplne zásadná. Podľa vyjadrení poľnohospodárov nemá takú mzdu v odbore často ani riaditeľ firmy. Fakt je, že sa poľnohospodári márne snažia nalákať na sezónne práce domácich zamestnancov, s takýmito problémami sa musia  vyrovnať pestovatelia prakticky vo všetkých krajinách EÚ. A poľnohospodárom preto nezostáva než zamestnávať zahraničnú pracovnú silu z krajín s výrazne nižšou priemernou mzdou.

Prípadných odliv robotníkov do Nemecka však nezávisí len na ponúkanej mzde, ale aj na tom, koľko pracovníkov budú môcť nemeckí poľnohospodári vlastne zaplatiť. Nemeckí pestovatelia sa totiž obávajú minimálnej mzdy oveľa viac ako ich kolegovia v chudobnejších krajinách únie. "Minimálna mzda zníži konkurencieschopnosť nemeckej poľnohospodárskej produkcie a ohrozí rad najmä menších podnikov," napísali v oficiálnom vyhlásení Združenia nemeckých poľnohospodárov (DB).

Podobne negatívnych dôsledkov sa obáva aj turistický priemysel, majitelia bezpečnostných agentúr alebo prevádzkovatelia taxislužieb. Podľa niektorých ekonómov by minimálna mzda mohla v Nemecku ohroziť až milión pracovných miest. Nemecká ministerka práce Andrea Nahlesová však podobné obavy odmieta a tvrdí, že zvýšenie minimálnej mzdy bude mať na nemecký pracovný trh neutrálny vplyv a žiadne pracovné miesta sa rušiť nebudú. "Toto opatrenie naopak zlepší platové podmienky zhruba štyroch miliónov zamestnancov s nízkou kvalifikáciou," uviedla Nahlesová.

Súvisiace články

Aktuálne správy