Rusko varovalo, že na dohodu Kyjeva s EÚ môže zareagovať obchodnými bariérami

Rusko pohrozilo, že podpísanie druhej časti asociačnej dohody medzi Ukrajinou a Európskou úniou (EÚ) by mohlo viesť k zavedeniu obchodných bariér zo strany Moskvy voči Ukrajine, a to aj bez súhlasu Kazachstanu a Bieloruska, teda ruských partnerov v colnej únii. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ukrajina by ekonomickú časť asociačnej dohody s EÚ mala podpísať v piatok 27. júna. Asociačná dohoda sa stala koncom minulého roka zdrojom konfliktu medzi Kyjevom a Moskvou, keď Rusko vyvinulo na vtedajšiu ukrajinskú vládu tlak, aby dohodu s EÚ nepodpísala. Prezident Viktor Janukovyč Moskve vyhovel a podpísanie dohody, ku ktorému malo dôjsť v novembri vo Vilniuse, odložil. To vyvolalo na Ukrajine protesty, ktoré viedli vo februári k zosadeniu Janukovyča a zostreniu vzťahov s Moskvou. Hneď nato v marci Rusko anektovalo Krym a plynárenský monopol Gazprom Kyjevu od apríla prudko zvýšil cenu plynu.
„Máme možnosť zaviesť na vládnej úrovni opatrenia v colnej oblasti,“ citovala ruská agentúra Interfax prvého podpredsedu ruskej vlády Igora Šuvalova. Moskva sa obáva, že očakávaný prílev výrobkov z Európskej únie na Ukrajinu prinúti ukrajinských producentov začať vo zvýšenej miere umiestňovať vlastnú produkciu na ruský trh. Okrem toho by Ukrajina podľa Moskvy mohla reexportovať tovary z EÚ do Ruska, čo by znamenalo obídenie ciel, ktorými Rusi chránia svojich výrobcov.
Prípadné zavedenie obchodných bariér by skomplikovalo vývoz niektorých ukrajinských produktov do Ruska. Z celkového objemu ukrajinského exportu smeruje na ruský trh asi 24 % v hodnote približne 15 miliárd USD (11,01 miliardy eur).
Šuvalov neuviedol, aké obchodné bariéry by Rusko mohlo zaviesť, no dodal, že tento krok si nevyžaduje súhlas partnerov v colnej únii, teda Bieloruska a Kazachstanu. To ale znamená, že uvedené štáty by prípadne mohli v rámci colnej únie reexportovať ukrajinský tovar do Ruska. Ani jedna z krajín sa k tejto téme nevyjadrila.
Najviac sa dohody medzi Ukrajinou a EÚ obávajú zástupcovia ruského oceliarskeho a poľnohospodárskeho sektora. Ruský úrad pre kontrolu kvality agroproduktov Rosselchoznadzor už oznámil, že je pripravený sprísniť podmienky na dovoz ukrajinského tovaru.

Súvisiace články

Aktuálne správy