V stredu o poskytnutí daňových úľav pre troch investorov

Vďaka daňovým úľavám v celkovej výške takmer 7,22 mil. eur by mali traja investori do roku 2019 na Slovensku vytvoriť spolu 396 nových pracovných miest.

Vláda by mala v stredu rokovať o poskytnutí investičnej pomoci pre troch investorov v celkovej výške takmer 7,22 mil. eur. Vďaka týmto investičným stimulom, ktoré majú mať podobu úľavy na dani z príjmov, by malo do roku 2019 na Slovensku vzniknúť spolu 396 nových pracovných miest.

Spoločnosť Leoni, ktorá žiada o úľavy na dani z príjmov v sume 1,44 mil. eur, plánuje vo svojom trenčianskom závode preinvestovať 14,1 mil. eur. Chce pritom zaviesť novú výrobu dátových káblov, špeciálnych káblov, konektorov a poistiek využívaných v oblasti elektromobility. Vďaka tejto investícií by sa malo vytvoriť 170 nových pracovných miest.

Ďalších 120 nových pracovných miest má v Pravenci vytvoriť spoločnosť Slovaktual. Firma chce investovať 10 mil. eur do kompetenčného centra na výrobu plastových okien pre európske trhy, a preto žiada vládu o daňové úľavy v sume 2,65 mil. eur. Zvyšných 106 nových pracovných miest má vzniknúť vďaka investícii spoločnosti Hydac Electronic. Tá chce investovať 10 mil. eur do rozšírenia svojho závodu v Tvrdošíne. Od štátu požaduje investičnú pomoc vo forme daňových úľav v objeme 3,1 mil. eur. S realizáciou investičného projektu chce podnik začať už v tomto roku. Ukončenie realizácie je naplánované o dva roky neskôr.

Šéf rezortu dopravy Ján Počiatek by mal vládu oboznámiť s návrhom strategického plánu rozvoja dopravnej infraštruktúry SR do roku 2020. Schválenie strategického plánu a zabezpečenie plnenia identifikovaných cieľov je podľa ministerstva dopravy nevyhnutným predpokladom pre schválenie Operačného programu Integrovaná infraštruktúra na roky 2014 až 2020 a následné priebežné uvoľňovanie finančných prostriedkov z fondov Európskej únie zo strany Európskej komisie. „Materiál vo významnej miere podporuje a vytvára podmienky pre rozvoj ekologických módov dopravy (železničnej, vodnej a verejnej osobnej dopravy) s cieľom zmierniť súčasný trend nárastu individuálnej automobilovej dopravy a zabezpečiť vyvážený rozvoj a udržateľnosť dopravného systému SR,“ tvrdí ministerstvo.

Vláda by mala v stredu rokovať aj o zámere na vypracovanie koncepcie s názvom Efektívnejšia, integrovaná distribúcia platieb verejnej správy občanom. Ako uvádza rezort financií ako predkladateľ materiálu, integrovaním distribúcie platieb verejnej správy by bolo možné realizovať benefity pre štát a občanov vo viacerých oblastiach. „Ide najmä o benefity plynúce zo zefektívnenia samotnej distribúcie platieb ako aj benefity plynúce z realizácie opatrení, ktoré by bez takejto integrácie neboli možné,“ uvádza ministerstvo financií.

Súvisiace články

Aktuálne správy