Gazprom a OMV podpísali dohodu o výstavbe rakúskej vetvy plynovodu Južný prúd

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom podpísala dnes vo Viedni s rakúskou energetickou firmou OMV dohodu o výstavbe rakúskej vetvy sporného plynovodu Južný prúd. K podpísaniu došlo napriek nesúhlasu Európskej únie (EÚ), ktorá vzhľadom na anexiu polostrova Krym Ruskom a vývoj na východe Ukrajiny rokovania o projekte pozastavila. Informovala o tom agentúra Reuters.
Dohodu o výstavbe rakúskej vetvy Južného prúdu podpísali šéfovia Gazpromu a OMV Alexej Miller a Gerhard Roiss v deň, keď do Viedne priletel na pracovnú návštevu ruský prezident Vladimir Putin. Je to len druhá Putinova návšteva krajiny Európskej únie od marcovej anexie Krymu Ruskom.
„Táto dohoda predstavuje investíciu do zabezpečenia dodávok plynu pre Európu,“ povedal na tlačovej konferencii, ktorá nasledovala po podpísaní dohody, šéf OMV Roiss. „Európa ruský plyn potrebuje,“ obhajoval projekt plynovodu. „Navyše, do budúcnosti budeme potrebovať ruského plynu ešte viac, nakoľko produkcia suroviny v Európe klesá,“ dodal Roiss.
Južný prúd, náklady na výstavbu ktorého sa odhadujú na 40 miliárd USD (29,37 miliardy eur), by mal prepravovať ruský plyn do strednej Európy cez Čierne more a Balkán. To Rusom umožní vyhnúť sa tranzitu plynu cez Ukrajinu, s ktorou je Rusko momentálne v ďalšom spore pre ceny a dodávky komodity. Gazprom a OMV zároveň dodali, že na nákladoch na výstavbu tejto vetvy v dĺžke 50 kilometrov, ktoré by mali dosiahnuť 200 miliónov eur, sa firmy budú podieľať rovnakou mierou.
Čo sa týka odmietavého postoja EÚ voči ruskému projektu, vedie Gazprom podľa jeho šéfa Millera s Bruselom konštruktívne rozhovory. Ako povedal, minimálne každý týždeň je v kontakte s komisárom EÚ pre energetiku Güntherom Oettingerom. „Ak sa vyskytnú problémy, tak ich riešime,“ uviedol Miller a dodal, že vyriešiť by sa mal aj problém spojený s výstavbou plynovodu Južný prúd.

Súvisiace články

Aktuálne správy