Argentína sa snaží vyhnúť platobnej neschopnosti

Argentína sa snaží vyhnúť platobnej neschopnosti. Dúfa, že ju pri tom podporí americký sudca. Informovala o tom agentúra Reuters.
Argentínske ministerstvo hospodárstva podalo na okresnom súde na Manhattane formálny podnet, v ktorom žiada sudcu Thomasa Griesa, aby dočasne pozastavil platnosť svojho rozsudku. Gries priznal viacerým hedžovým fondom právo na to, že sa nemusia vzdať časti svojich nárokov voči Argentíne a že môžu požadovať vrátenie pohľadávok v plnej výške.
Ak Gries nepozastaví platnosť svojho rozsudku, Argentína nebude môcť 30. júna vyrovnať úroky z dlhopisov splatných v roku 2033, pokiaľ fondom nezaplatí približne 1,3 miliardy USD (956 miliónov eur), ktoré im dlhuje. Krajina si však podľa ministerstva hospodárstva nemôže dovoliť zaplatiť zároveň úroky so spomínaných dlhopisov aj dlhy voči fondom.
Podľa údajov štatistického úradu tretia najväčšia latinskoamerická ekonomika upadla v 1. štvrťroku 2014 do recesie. Hrubý domáci produkt (HDP) klesol o 0,8 % po 0,5-% znížení v posledných troch mesiacoch roka 2013.
Situáciu pri splácaní dlhu Argentíne skomplikovalo rozhodnutie Najvyššieho súdu USA. Ten v polovici júna odmietol odvolanie argentínskej vlády v kauze splácania dlhu skupine veriteľov, ktorí sa po štátnom bankrote krajiny v roku 2002 nepripojili k projektu reštrukturalizácie jej dlhu. V platnosti teda ostáva verdikt nižšej inštancie z minulého roka, podľa ktorého musí Argentína najskôr vyplatiť týchto veriteľov a až potom pokračovať vo vyplácaní investorov, ktorí sa s ňou dohodli na reštrukturalizácii dlhu.
K dohode v rokoch 2005 a 2010 pristúpilo vyše 92 % veriteľov. Tí súhlasili s odpísaním 75 % z hodnoty pôvodného dlhu a dali tak Argentíne čas na zotavenie ekonomiky.
Nespokojní investori, ktorí program reštrukturalizácie odmietli, žiadajú od Argentíny vyplatiť plnú hodnotu dlhopisov. Na čele tejto skupiny sú hedžové fondy NML a Aurelius Capital Management.

Súvisiace články

Aktuálne správy