Svetová banka: Ekologické opatrenia by mohli zvýšiť výkon globálnej ekonomiky

, ČTK Foto: SITA

Ak by sa svetovým vládam podarilo zlepšiť energetickú účinnosť, triedenie odpadu a verejnú dopravu, mohol by sa zvýšiť výkon globálnej ekonomiky do roku 2030 až o 2,6 bilióna dolárov. Taký je podľa agentúry Reuters záver štúdie Svetová banky.

Správa organizácie, ktorá vznikla kooperáciou dvoch inštitúcií OSN Medzinárodnej banky pre obnovu a rozvoj a Medzinárodnej asociácie pre rozvoj, sa zaoberala prínosom opatrenia na zníženie škodlivých splodín v doprave, priemysle a stavebníctve, ale tiež emisie z odpadu a palív používaných pri varení. Skúmanými oblasťami boli Brazília, Čína, Európska únia, India, Mexiko a Spojené štáty.

Štúdia, ktorá vznikla v spolupráci s nadáciou ClimateWorks, tvrdí, že prechod na dopravu s minimálnou produkciou skleníkových plynov a lepšia energetická účinnosť tovární, budov a prístrojov by do roku 2030 mohla zvýšiť globálny hrubý domáci produkt o 1,8 bilióna dolárov ročne, čiže zhruba o 1,5 percenta. Zvýšením finančných prostriedkov a investícií do technológií by globálne HDP ročne mohol stúpnuť o 2,6 bilióna dolárov, teda o zhruba 2,2 percenta.

Opatrenia v oblasti klímy by vraj mohli pomôcť zachrániť ľudské životy. Do roku 2030 by ročne mohli zabrániť úmrtiu 94 000 ľudí, ktorí predčasne zomrú na choroby spojené so znečistením prostredia. Napríklad Čína by mohla odvrátiť zhruba milión týchto prípadov úmrtí, keby sa jej podarilo rozmiestniť 70 miliónov sporákov s nízkou produkciou skleníkových plynov. Navyše by jej to prinieslo aj ekonomický prospech v podobe skoro 11 miliárd dolárov.

"Pre vlády po celom svete by tieto zásahy mali byť samozrejmosťou, o ktorej nie je potrebné premýšľať,“ povedal prezident SB Jim Yong Kim počas telekonferencie s novinármi.

Svetová banka tento mesiac znížila odhad tohtoročného globálneho ekonomického rastu na 2,8 percenta z pôvodne očakávaných 3,2 percenta. Okrem zimného poklesu v USA k tomu prispeje hlavne prehlbovanie útlmu rozvíjajúcich sa ekonomík.

Súvisiace články

Aktuálne správy