Riziko, že Írsko nesplatí núdzové úvery, je podľa EK malé

Dublin si od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF) vo forme núdzových úverov požičal 67,5 mld. eur a vrátiť ich má do roku 2042.

Riziko, že by Írsko nesplatilo núdzové úvery, je veľmi nízke, ale Dublin musí dodržiavať rozpočtovú disciplínu. Uviedla to v pondelok Európska komisia (EK). Írsko si od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF) požičalo 67,5 mld. eur po tom, ako v roku 2010 stratilo prístup na dlhopisové trhy. Dublin má tieto úvery splatiť postupne do roku 2042. Kým nevráti tri štvrtiny z týchto pôžičiek, EK bude dvakrát ročne kontrolovať výkon írskej ekonomiky a schopnosť krajiny splácať svoj dlh.

„V súčasnosti existuje veľmi malé riziko nesplácania dlhov. To vychádza z predpokladu, že írska vláda bude pokračovať v realizácii dohodnutých programov,“ uviedla EK v správe po prvej kontrole írskej ekonomiky. Komisia poznamenala, že ak Dublin zrealizuje fiškálne plány dohodnuté v Programe stability a konvergencie, štátny dlh Írska do roku 2024 klesne na úroveň rovnajúcu sa zhruba 90 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Ak však Dublin dohodnuté plány nezrealizuje, štátny dlh krajiny stúpne do roku 2020 na 128 % HDP z úrovne približne 124 % HDP, na ktorej bol v roku 2013, a stabilizuje sa na takejto vysokej úrovni. „Relatívne veľký rozdiel medzi scenárom, že Dublin hospodársku politiku nezmení a scenárom realizácie Programu stability a konvergencie poukazuje na dôležitosť udržiavania fiškálnej disciplíny,“ konštatuje správa EK.

Súvisiace články

Aktuálne správy