Zachovanie DPH podľa Štefanca potvrdzuje neschopnosť vlády

Predseda vlády Robert Fico avizuje, že sadzba dane z pridanej hodnoty by sa znižovať na pôvodných 19 % nemala. Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca tým potvrdzuje, že jeho kabinet nevie zodpovedne hospodáriť a konsoliduje len zaťažovaním ľudí.

Premiér Robert Fico svojimi vyjadreniami, že neplánuje znížiť daň z pridanej hodnoty zo súčasných 20 % na pôvodných 19 % podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca potvrdzuje, že jeho kabinet nie je schopný zodpovedne hospodáriť a celú ťarchu konsolidácie presúva na ľudí. „Robert Fico už nechce dodržať ani platný zákon, podľa ktorého sa má daň znížiť, ale neustále chce len vyššími daňami ľuďom viac brať,“ uviedol v tlačovom vyhlásení.

Zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty predpokladá zákon o dani z pridanej hodnoty vtedy, ak deficit verejných financií klesne pod hranicu 3 % hrubého domáceho produktu. Schodok pritom podľa jarnej notifikácie Eurostatu vlani dosiahol 2,8 % hrubého domáceho produktu, opätovne navýšiť ho však môže aplikácia novej metodiky ESA 2010 pri očakávanej jesennej notifikácii deficitu a dlhu.

Podľa Štefanca však na Slovensku momentálne nepotrebujeme viac prerozdeľovania, ale dodržiavanie pravidiel. „Nepotrebujeme ani nové dane, ako to premiér avizuje. Riešením je efektívnejší prístup správy verejných zdrojov a potrebné reformy, ktoré na Slovensku zastali s nástupom Roberta Fica,“ tvrdí.

Predseda vlády v pondelok pri príležitosti konferencie k 10 rokom Slovenska v Európskej únii vyhlásil, že sadzbu znižovať neplánuje, keďže by to podľa neho neprinieslo zníženie cien. Zníženie sadzby o 1 percentuálny bod by pritom podľa neho znamenalo výpadok príjmov v objeme zhruba 200 mil. eur, ktoré by boli v podstate darované obchodníkom. Premiér preto hovorí, že túto sumu radšej zo štátneho rozpočtu vláda rozdelí na pozitívne programy pre ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy