Dobrá rada nad zlato: Bývalý šéf NSA si na Wall Street účtuje tučný honorár

, zerohedge Foto: SITA

Viete čo robí Veľký brat, protidemokratický, ústavu zadupávajúci spravodajský priateľko po tom, čo po desiatkach rokoch opustil "verejnú službu"? Prirodzene, že sa presunul do súkromného sektora a hrabe tučné honoráre na Wall Street-e.

Urobil to presne tak ako jeho kolegovia, vydal sa v stopách vrcholných predstaviteľov verejného sektora. Stačí pripomenúť bývalého šéfa Fedu, Bena Bernankeho, ktorý za jedinú prednášku vezme 250 000 dolárov, alebo bývalého ministra financií, Timma Geithnera, ktorý preskočil ku gigantovi správy súkromných kapitálových podielov Warburg Pincus. Aktuálne sa aj pán Alexander ocitol v "dobrej“ spoločnosti . Za svoje expertízy si mesačne pýta milión dolárov. Áno, čítate dobre. Taká je sadzba jeho firmy Ironnette Cybersecurity Inc., prilepená k najväčšej lobistickej skupine Wall Streetu Securities Industry a ku spolku Financial Markets Association (SIFM).

Ako už tento štvorhviezdičkový generál, bývalý šéf Agentúry národnej bezpečnosti (NSA), čo mal na starosť americkú digitálny obranu, opakovane varoval, finančný priemysel patrí medzi najpravdepodobnejšie ciele väčších útokov. A tento pán teraz predáva svoje posolstvo priamo bankám. O poslucháčov núdzu nemá. Finančné firmy pod tlakom regulátorov, zákonodarcov i svojich zákazníkov lejú stovky miliónov dolárov do bariér proti digitálnym útokom.

Keith Alexander odišiel v marci do výslužby zo svojej dvojitej role šéfa NSA aj amerického kybernetického veliteľstva. Od tej doby sa stretol s najväčšími bankovými obchodnými skupinami, pričom zdôrazňoval jednak hrozbu štátom sponzorovaných útokov zameraných na zničenie dát, ako aj hrozbu hackerov, ktorých zaujíma krádež informácií alebo peňazí.

Tento 62 ročný exšéf NSA bol pozvaný na rozhovor so Securities Industry a Financial Markets Association, známu ako SIFM, krátko po tom, čo rozbehol svoju firmu Ironnette Cybersecurity Inc. Hoci SIFM ponúkol poradenstvo za milión mesačne, požadovaná cena neskôr spadla na 600 000.

Bývalí americkí spravodajskí činitelia sú súčasťou bujnejúceho priemyslu internetovej bezpečnosti. Michael Morell, ktorý bol vlani zástupcom riaditeľa Centrálne spravodajskej služby (CIA), teraz pracuje pre Beacon Global Strategies LLC a tiež varoval SIFM pred hrozbami kybernetickej bezpečnosti. V inej spoločnosti, CrowdStrike Inc., zaoberajúcej sa technológiami a bezpečnosťou, nájdeme medzi personálom bývalých činiteľov FBI. CrowdStrike Inc pracuje pre najväčšie banky.

"Je to o dôvere spotrebiteľov, o ochrane spotrebiteľov, o spôsoboch, ktorými sa hýbe peniazmi," povedal Keith Alexander. "Je to o integrite celého globálneho systému," dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy