Ako dnes zarába bývalý šéf Fedu: Za 45 minút 250 tisíc dolárov

, ČTK Foto:SITA

Ak neviete, ako sa zarábajú poriadne peniaze, stačí zavolať bývalému šéfovi americkej centrálnej banky (FED) Benovi Bernankemu. Za svoj prvý verejný prejav od odchodu z funkcie údajne dostal 250 000 dolárov (približne 182 tisíc eur). Za asi trištvrtehodinovú prednášku v hlavnom meste Spojených arabských emirátov Abú Zabí si tak zarobil viac, ako za celý minulý rok na čele Fedu.

Na túto konferenciu sa rozhodne nedostal každý. Sponzorovala ju National Bank of Abu Dhabi, a vstupné predstavovalo 2 000 dolárov. Návštevníci si okrem Bernankeho, ktorý hovoril predovšetkým o reakcii Fedu na finančnú krízu v rokoch 2007 až 2009, mohli vypočuť aj bývalého amerického ministra financií Lawrenca Summersa.

Bernanke tento týždeň absolvuje celkovo štyri verejné vystúpenia. Podobne ako ďalší bývalí vysokí verejní činitelia tak ťaží zo záujmu o poznatky, ktoré počas svojej práce získal. Plánuje spísať knihu pamätí o svojom pôsobení v centrálnej banke. Zamerať sa chce najmä na opísanie krokov Fedu v čase finančnej krízy a ekonomickej recesie.

Zľava Bernanke, Yellenová, Summers
Na post šéfa banky Bernanke nastúpil 1. februára 2006. Americká ekonomika počas jeho pôsobenia na čele Fedu prešla najhoršou recesiou od veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia. Fed bol preto nútený pristúpiť k mimoriadne uvoľnenej menovej politike, zahŕňajúcej nízke úrokové sadzby aj rozsiahle nákupy dlhopisov.

Bernanke odišiel z Fedu na konci januára 2014, v čele banky ho ako prvá žena v histórii vystriedala Janet Yellenová. Za minulý rok si Bernanke ako šéf Fedu zarobil takmer 200 000 dolárov (približne 145 tisíc eur).

Súvisiace články

Aktuálne správy