Počet nových nezamestnaných v USA klesol

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, minulý týždeň klesol viac, ako sa očakávalo. Považuje sa to za znak zlepšovania situácie na trhu práce. Počet nových žiadateľov o dávky v nezamestnanosti v týždni končiacom sa 14. júna sa zmenšil o 6 tisíc na sezónne upravených 312 tisíc. Americké ministerstvo práce o tom informovalo vo štvrtok.

Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, odhadovali, že počet nových nezamestnaných sa zníži na 314 tisíc. Štvortýždňový priemerný počet nových žiadateľov o dávky v nezamestnanosti, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ základných podmienok na trhu práce, keďže zmenšuje volatilitu medzi jednotlivými týždňami, minulý týždeň klesol o 3 750 na 311 750. Počet ľudí poberajúcich podporu dlhšie ako týždeň sa v týždni končiacom sa 7. júna zmenšil o 54 tis. na 2,56 milióna. Dostal sa tak najnižšie od októbra 2007.

Americký Federálny rezervný systém (Fed) v stredu uviedol, že na trhu práce bude pokračovať postupné zlepšovanie situácie a naznačil, že úroky sa začnú zvyšovať od roku 2015 mierne rýchlejším tempom. Centrálna banka USA, ktorá svoju jednodňovú refinančnú sadzbu drží v blízkosti nuly od decembra 2008, zároveň ohlásila ďalšiu redukciu svojho programu pravidelných mesačných nákupov dlhopisov.

Súvisiace články

Aktuálne správy