Slovenská pošta zaplatí za dve triediace linky 10,8 mil. eur

Dve automatizované triediace linky na balíky pre hlavné spracovateľské strediská Slovenskej pošty v Bratislave a Košiciach dodá firma Koval Systems z Beluše.

Správa „POŠTA: Slovenská pošta zaplatí za dve triediace linky 10,8 mil. eur“ je rozšírená o vyjadrenie Slovenskej pošty a ďalšie informácie v prvom, treťom a štvrtom odseku.

BRATISLAVA 19. júna (SITA) – Slovenská pošta, a. s. zaplatí za dodanie dvoch automatizovaných triediacich liniek na balíky pre svoje hlavné spracovateľské strediská v Bratislave a Košiciach 10,78 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Zákazku získala firma Koval Systems, a. s. z Beluše vo verejnej súťaži, v ktorej štátna poštová spoločnosť prijala jednu ponuku. „Ide o jednu z kľúčových a strategických investícii Slovenskej pošty. Zvyšovanie podielu na trhu balíkových služieb a kvality je jednou z najdôležitejších priorít Slovenskej pošty. Súčasné triediace linky na balíky sú už dlhšiu dobu nevyhovujúce,“ informovala vo štvrtok agentúru SITA Andrea Pivarčiová z odboru komunikácie Slovenskej pošty.

Predpokladaná cena za dve triediace linky bola 10,5 mil. eur bez dane, vrátane súvisiaceho príslušenstva, prípadných stavebných úprav v miestach dodania, spotrebných dielov a materiálov na šesť mesiacov prevádzky, ako aj montáže, uvedenia do prevádzky, školenia obsluhy a údržby a poskytovania záručného servisu. Slovenská pošta informovala o výsledku tendra vo Vestníku verejného obstarávania, súťaž vyhlásila vlani v decembri s plánovanou lehotou trvania zákazky 32 mesiacov, teda vyše dva a pol roka.

„Slovenská pošta nákup nových triediacich liniek realizuje z dôvodu automatizácie spracovania balíkov, ktorá na súčasných linkách nie je možná,“ priblížila Pivarčiová. „Slovenská pošta po inštalácii liniek bude automatizovane spracovávať balíky v troch hlavných spracovateľských strediskách, čím vytvorí podmienky pre ešte efektívnejšie a konkurencieschopné fungovanie na balíkovom trhu v SR,“ dodala.

Pošta tvrdí, že zmluvné podmienky sú pre ňu ekonomicky výhodné a očakáva, že úspešný uchádzač ich bude plniť. Cena samotnej triediacej linky na balíky v hlavnom spracovateľskom stredisku v Bratislave je 3,09 mil. eur a v Košiciach 2,84 mil. eur. Technická kapacita spracovávania balíkov v stredisku v Bratislave sa zvýši zo 720 na 8,5 tis. zásielok za hodinu a v Košiciach zo šesťsto na šesťtisíc zásielok za hodinu.

Triediace technológie, ktoré pošta nahradí, boli uvedené do prevádzky ešte v rokoch 1974 v Košiciach a 1994 v Bratislave. V bratislavskom stredisku je 30-percentná úspešnosť automatického triedenia a v košickom len 10 %. Napríklad, nová automatizovaná triediaca linka v Žiline spracováva balíky s úspešnosťou 91 %. Okrem nedostatočnej kapacity a úspešnosti triedenia balíkov nedokážu pôvodné zariadenia spracovávať v súčasnosti štandardne používané druhy obalov.

Slovenská pošta považuje balíkový trh za veľmi perspektívny a preto jej dlhodobým strategickým zámerom je zvýšiť podiel na ňom. Automatizované triedenie balíkov prinesie racionalizáciu a zvýšenú efektívnosť. Pomôcť má aj zníženie chybovosti triedenia, ktoré spôsobujú ľudský faktor a morálne opotrebované technológie.

Slovenská pošta, a. s. vznikla 1. januára 1993 ako štátny podnik so sídlom v Bratislave, od 1. marca 1996 má centrálu v Banskej Bystrici a od 1. októbra 2004 sa zmenila na akciovú spoločnosť. Jej akcionárom je štát v zastúpení Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Spoločnosť má základné imanie 214,3 mil. eur a prevádzkuje sieť viac ako 1 500 plne automatizovaných pobočiek. Okrem klasických poštových služieb tak môže poskytovať aj finančné, bankové, komunikačné a elektronické služby.

Súvisiace články

Aktuálne správy