Yellen: Na trhu nevidíme žiadnu bublinu

Včerajšie „somewhat dovish“ FOMC vyvolalo na trhu nákupnú eufóriu, no pohyby prichádzajú až počas rána a nie následne po vyhlásení, ako sme boli zvyknutí. Fed znížil nákupy dlhopisov v QE o ďalších 10 mld. USD (rovnemerne po 5 mld. USD z UST aj MBS), to market očakával. Čo však bolo prekvapením, je zníženie výhľadu GDP na rok 2014 z predchádzajúcich 2.8 – 3-0% na 2.1 – 2.3%. Toto už trh vnímal negatívne, pretože sa jedná o výrazné revidovanie smerom nadol. Navyše, Fed sa vôbec nevyjadril ku sadzbám a je tak možný malý odklad ich zvyšovania.

Trh po zverejnené rástol, akcie šli na nové maximá, drahé kovy si jemne polepšili, EURUSD sa dostal na 1.36 a americké dlhopisy boli taktiež bidované. Ako som už spomínal, väčšie pohyby ale prišli až dnes ráno a dnešné obchodovanie bude v doznievaní včerajších údajov.

Zaujímavo ale Yellen ohodnotila súčasnú situáciu na akciovom trhu: Fed podľa jeho modelov nevidí na akciách žiadnu bublinu a akcie vníma ako dobre ohodnotené v rámci svojich historických noriem. Nasledujúci graf ukazuje S&P P/E Ratio za posledných 30 rokov a jeho mediánovú hodnotu. Posledný medián P/E je nad 18 a má 89th percentile, teda akcie boli drahšie len zhruba 11% času počas celej histórie obchodovania.

Nie, žiadna bublina..

Súvisiace články

Aktuálne správy