Eustream nezaznamenal dopoludnia zmeny v dodávkach plynu z Ukrajiny

Spoločnosť Eustream nezaznamenala dnes na kompresorovej stanici Veľké Kapušany, na hranici s Ukrajinou, k 11.30 hod. SEČ zníženie tlaku alebo objemov plynu smerujúceho z východu do EÚ. Uviedol to dnes pre TASR hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan v reakcii na informáciu agentúr Reuters, AP a RIA Novosti, že ruská plynárenská spoločnosť Gazprom zastaví dodávky plynu na Ukrajinu po tom, ako ukrajinská spoločnosť Naftogaz nesplnila do stanoveného termínu podmienku splatenia aspoň časti dlhu za plyn.
„Ukrajinská strana nám potvrdila nomináciu na dnešný deň v nezmenenej výške. Situáciu na slovensko-ukrajinskej hranici budeme nepretržite monitorovať a pravidelne vyhodnocovať,“ ubezpečil hovorca eustream, a.s.
Spoločnosť Eustream je podľa Chuguryana pripravená na slovenskom území zabezpečiť reverzný tok plynu z Rakúska v objeme 23,8 milióna kubických metrov (1m3) plynu denne a z Českej republiky v objeme 67 miliónov m3 denne. „Ide o deklarované technické maximá na oboch bodoch, ktoré slovenský prepravca plynu dodrží,“ spresnil.
V prípade potreby by podľa neho prichádzalo do úvahy aj využitie novovybudovaného slovensko-maďarského prepojenia, ktorého výstavba je na slovenskej strane úplne dokončená. „Nový plynovod by mohol poslúžiť pre núdzové zásobovanie Maďarska, čo si vyžaduje urýchlené dokončenie prác aj na maďarskej strane,“ dodal Chuguryan.
eustream, a. s., je prevádzkovateľom prepravnej siete zemného plynu v SR. Jeho hlavným poslaním je preprava plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. Eustream vlastní a prevádzkuje vysokotlakový prepravný systém, ktorý pozostáva zo 4 až 5 paralelných potrubí v celkovej dĺžke viac ako 2255 km a štyroch kompresorových staníc s celkovým inštalovaným výkonom viac ako 600 MW.

Súvisiace články

Aktuálne správy