Za posledné tri roky obnovilo svoje bývanie 42 % opýtaných

Rekonštruovať svoje bývanie plánuje v nasledujúcich troch rokoch ďalších 15 % opýtaných. Podľa prieskumu, ktorý pre spoločnosť Home Credit Slovakia uskutočnila firma STEM/MARK, ľudia najčastejšie rekonštruujú kúpeľňu, kuchyňu alebo vymieňajú okná, ale nezaostávajú ani opravy chát či chalúp.

V uplynulých troch rokoch opravovalo svoju nehnuteľnosť 42 % opýtaných a ďalších 15 % tak plánuje urobiť v nasledujúcich troch rokoch. Ľudia najčastejšie rekonštruujú kúpeľňu, kuchyňu alebo vymieňajú okná, ale nezaostávajú ani opravy chát či chalúp. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre spoločnosť Home Credit Slovakia uskutočnila firma STEM/MARK v apríli na vzorke 512 respondentov. Polovica opýtaných minula na práce viac ako 4 tis. eur, najčastejšie ich zaplatili z úspor, pri väčších zmenách hlavne z pôžičky od banky alebo značkovej nebankovej spoločnosti. Na menšie rekonštrukcie ľudia najčastejšie volia hotovostný bezúčelový úver, pri ktorom nezáleží na tom, či ním zaplatia murára alebo dlažbu v kúpeľni.

V Českej republike je cena rekonštrukcií iba o niečo vyššia, polovica Čechov minula na opravy viac ako 4,4 tis. eur. „Aj keď sú naše hotovostné úvery bezúčelové, podľa interných prieskumov väčšina klientov plánuje z týchto peňazí platiť menšie opravy bytu či domu,“ uviedol analytik spoločnosti Home Credit Slovakia Michal Kozub. Bez pôžičky sa najčastejšie obišli mladí ľudia do 29 rokov a bezdetní. Mladí ľudia robili iba drobnejšie rekonštrukcie, ktoré sa zmestili do 1 tis. eur. Išlo skôr o malé opravy, napríklad nové obklady v kúpeľni alebo v kuchyni. Najviac investujú do vylepšenia bývania ľudia v strednom veku, od 30 do 44 rokov. „Najlepší odhad nákladov pritom má skupina ľudí nad 45 rokov, tí sa očakávanými nákladmi najviac priblížili reálnym. Inak približne polovica opýtaných uviedla, že výsledná cena bola vyššia, ako očakávali,“ dodal Kozub.

Tí, čo sa chystajú renovovať bývanie, plánujú minúť až 8,5 tis. eur. Necelú polovicu rekonštrukcií budú respondenti hradiť z úspor, tretinu si plánujú požičať. Pri domoch budú opäť viesť prerábky kúpeľne, okien, kuchyne či strechy. V bytoch sa vynovia hlavne kuchyne, kúpeľne a obývacie izby. Na chatách a chalupách sa budú ľudia venovať hlavne rekonštrukcii pivnice či strechy. Tieto úpravy vedú aj v rebríčku plánovaných prác našich západných susedov.

Súvisiace články

Aktuálne správy